Ruokakeskustelu jakaa keskustan puoluevaltuutettuja – ”lihaänkyröinnille” kovaakin kritiikkiä Suomenmaan kyselyssä

Puoluevaltuustokysely

Syksyn mittaan käyty ruokakeskustelu jakaa keskustalaisten mielipiteitä enemmän kuin julkisuudessa on näkynyt, ilmenee Suomenmaan keskustan puoluevaltuutetuille teettämästä kyselystä.

Puoluevaltuutetuilta kysyttiin, miten keskusta on onnistunut profiloitumaan syksyn aikana julkisuudessa käydyssä kiivaassa keskustelussa kasvissyönnin lisäämisestä ja lihansyönnin haittavaikutuksista.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista eli 49 prosenttia oli sitä mieltä, että keskusta on profiloitunut keskustelussa melko huonosti.

Niitä, joiden mielestä keskusta on profiloitunut asiassa melko hyvin, oli hieman vähemmän eli 37 prosenttia. Muutama vastaaja katsoi keskustan onnistumisen joko erittäin hyväksi tai erittäin huonoksi.

Sanallisissa kommenteissa keskustan asemoituminen aiheesta käydyssä keskustelussa sai osakseen kovaakin kritiikkiä. Muuan vastaaja totesi, että ”suoraan sanottuna hävettää ja paljon”.

– Näyttäydymme muutoksen jarruna, keskustelustamme unohtuu faktat ja menemme tunnetasolle. Suomalaisella maataloudella olisi niin paljon annettavaa ilmastonmuutokselle, mutta pelkäänpä että jos jatketaan tätä ”ei käy, ei käy, lihaa lautaselle” -linjaa, maailma menee eteenpäin ja me jäämme jalkoihin.

Toisessa vastauksessa todettiin, että keskusta on sahannut omaa nilkkaansa asettamalla kasvissyönnin ja lihansyönnin vastakkain.

– Keskustan on hyväksyttävä, että lihansyöntiä on yleisesti vähennettävä. Se ei kuitenkaan sulje pois kotimaisen lihan ja kasviksien käyttöä.

Yhdessä vastauksessa keskustan arvioitiin vaikuttavan ”valitettavan takapajuiselta porukalta, joka ei ole valmis hyväksymään maailman muuttumista”.

– Sanotaan vielä kerran niin että kuuluu takariviin saakka: kasvisruokavalion suosio ei ole pois suomalaiselta maataloudelta. Meilläkin pystyy viljelemään ja viljellään monia erinomaisia kasvisproteiineja. Niitä voidaan edelleen jalostaa eri tuotteiksi ja siten myös nostaa maatalouden profiilia yhä useamman silmissä.

Toisaalta useiden vastaajien mielestä lihansyönnin terveysvaikutuksia ja kotimaista ruokaa olisi pitänyt puolustaa enemmänkin.

– Tolkun järki tähän maailman menoon. Ihme haahuiluita sinne tänne, perusasiat pitää pitää kirkkaana mielessä niin sanoin kuin teoin. Perusarvot rapautuu pahoin, kohta ei lapset tiedä luonnon kiertokulustakaan yhtikäs mitään, eräs vastaaja totesi.

Keskustan nähtiin myös joutuneen puolustuskannalle asiassa, vaikka keskustelu pitäisi osata palauttaa oleellisiin eli energian käytön ilmastovaikutuksiin.

Yhdessä vastauksessa huomautettiin, että keskustan jäsenet, kannattajat ja äänestäjät jakautuvat joissain asioissa laajalle rintamalle. Heitä löytyy ääripäästä toiseen, mutta suurin osa on maltillisesti keskellä.

– Emme saaneet asiassa yhtenäistä ulostuloa, vaan ryhdyimme riitelemään keskenämme.

Suomenmaan puoluevaltuustokyselyyn vastasi 61 keskustan 135-jäsenisen puoluevaltuuston jäsentä. Vastauksia annettiin 8.–19. marraskuuta.

Keskustan puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna Kalajoella.