Rehula peräänkuuluttaa muutosjohtajia soten vetäjiksi

Sote

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) peräänkuuluttaa muutosjohtajia, jotka kykenevät viemään sote-uudistuksen määrätietoisesti läpi omilla alueillaan.

Rehula kommentoi tiistaina Keskuskauppakamarin julkaisemia sote-teesejä.

Keskuskauppakamarin teesien mukaan sote-uudistus on suuri mahdollisuus suomalaisille, Suomelle ja suomalaisille yrityksille.

– Kansalaiset voivat saada paremmat palvelut ja valtio kustannukset kuriin samaan aikaan, kun yritykset saavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajan Leena Linnainmaan mukaan uudistuksen mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää byrokratian purkua, toimintatapojen muutosta, uudenlaista johtamista sekä joustavia työn organisointimalleja.

Jotta kustannukset pysyvät kurissa, yhteiskunta määrittää palvelulupauksen piiriin kuuluvat palvelut ja niistä palveluntuottajille maksettavat korvaukset.

– Sote-uudistus on suuri mahdollisuus tuottaa sote-palvelut uudella tavalla, kommentoi entinen pääministeri Esko Aho. Hän toimii kauppakamarien sote-ohjausryhmän puheenjohtajana.

Ahon mukaan teknologian kehitys mahdollistaa siirtymisen kokonaan uudenlaiseen toimintamalliin. Nyt on tärkeää luoda visio ja miettiä, millaisilla kannusteilla siihen päästään”,

Rahoituksen on Keskuskauppakamarin johtajan Ann-Mari Kemellin mukaan oltava kannustavaa, jotta sote-uudistukselle asetetut tavoitteet saavutetaan.

Rahoitus muodostuu useasta eri palasesta. Hallitus on tähän mennessä linjannut, että kansalaisilta rahoitus kerätään osana tuloveroa.

Keskuskauppakamarin sote-teesit “Sote – Suuri mahdollisuus” keskittyvät terveyden edistämiseen, teknologian hyödyntämiseen, valinnanvapauden toteuttamiseen ja kannustinten kehittämiseen.