Rehn Stubbille: Nyt ei ole oikea aika kalenteroida rauhankokouksia
Kansanliikkeen ja keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn kummastelee kokoomuksen ehdokkaan Alexander Stubbin optimistisuutta Ukrainan sodasta.
Keskiviikkoillan Ylen presidenttitentissä Stubb pysyi kannassaan, jonka mukaan Venäjä on jo hävinnyt hyökkäyssotansa. Kokoomusehdokas sanoo haluavansa venäläiseen järjestelmään narratiivin siitä, että presidentti Vladimir Putin ja Venäjä ovat häviämässä.
– Sotaa ja rauhaa Ukrainassa ei ratkaista narratiiveilla, vaan vastavoimalla ja kättä pidemmällä – eli varmistamalla pikaisesti lännen riittävä ja pitkäaikainen tuki Ukrainalle, Rehn puolestaan sanoo Suomenmaalle.
Ukrainan tukemisen pitäisi nyt olla Euroopan ja Suomenkin turvallisuuspoliittisen keskustelun ytimessä, Rehn korostaa.
– Miten varmistaa lännen tuki Ukrainalle, joka taistelee vapauden, demokratian ja Euroopan puolesta? Tämä on Euroopalle eksistentiaalinen kysymys, Suomellekin aivan kriittinen.
– Odotan, että Suomen hallitus tekee kaikkensa EU:n realistisen varasuunnitelman eteen siltä varalta, että Unkari edelleen blokkaa päätöstä Ukraina-tuesta EU:n huippukokouksessa helmikuun alussa, painottaa Rehn.
Ukrainan tilanne on akuutti ja päivä päivältä kriittisempi.
Olli Rehn
Stubb esitti lisäksi, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajamaana ensi vuonna toimiva Suomi voisi ottaa rauhanvälittäjän roolin, mikäli Ukrainassa olisi tulitauko.
Myös Rehn näkee, että Suomen tulisi olla aktiivinen, jos rauhanvälitykselle olisi edellytyksiä.
– Kaikki me sitä kannatamme, jos rauhan eväitä vain olisi. Tilanne rintamalla ja Ukrainassa ei tällä hetkellä valitettavasti puolla tällaista optimistista näkymää.
Rehnin mukaan Stubb näyttää edelleen arvioivan, että Venäjä on häviämässä sodan ja visioi, että rauhansopimus voisi syntyä siltä pohjalta. Ukraina ei kuitenkaan ole vielä voittanut, hän muistuttaa.
– Kannattaako alkaa nyt kalenteroimaan rauhankokouksia, kun tilanne taistelukentillä on erittäin vakava ja Ukraina vetoaa lännen tuen puolesta? Ukrainan tilanne on akuutti ja päivä päivältä kriittisempi.
Venäjän kykyä mobilisoida voimavarojaan sotatarkoituksiin ei pidä aliarvoida, Rehn varoittaa.
– Maa on jo pitkälti sotatalouden tilassa. Eikä Venäjän valtiojohto välitä pätkääkään massiivisista miestappioista, vaan soveltaa sodankäynnissä Stalinin sanontaa ”määrä on omanlaistaan laatua”.
Rehnin mukaan valtiojohtajien on sanoitettava kansalaisille realistisesti se, että nyt ollaan pitkäkestoisen kamppailun edessä, ja tämä tulee vaatimaan euroja, aseita ja työtä.
Suomella ja Venäjällä ei ole tällä hetkellä korkean tason poliittisia suhteita. Presidentti Sauli Niinistö ei ole keskustellut Putinin kanssa sodan syttymisen jälkeen.
Kaikki sodat kuitenkin päättyvät aikanaan rauhaan – tai ainakin aselepoon. Rehnin mukaan Suomessakin voidaan yrittää katsoa yli horisontin ja miettiä, millä reunaehdoilla Suomen ja Venäjän poliittisia suhteita voisi avata uudestaan.
Rehnin mukaan reunaehtoihin kuuluvat Venäjän sotimisen loppuminen, Ukrainaan syntyvä oikeudenmukainen ja kestävä rauha sekä Venäjän sitoutuminen uudelleen Euroopan rauhan ja turvallisuuden Etyj-periaatteisiin.
– Aikanaan toimimme tässäkin yhtä jalkaa EU- ja Nato-kumppaniemme kanssa, hän muistuttaa.
Presidenttiehdokas sanoo, että jos EU:n ja Naton piirissä sekä Ukrainan puolelta tulisi pyyntö Suomen tasavallan presidentin ja Venäjän poliittisen johdon välisen keskusteluyhteyden luomiseen, hän olisi siihen valmis rauhan edistämisen nimissä.
– Olen valmis keskustelemaan vaikka itse belsebuupin kanssa, jos siitä on hyötyä Euroopan rauhalle ja turvallisuudelle, Rehn toteaa.
– Tässä ja nyt sellaiseen ei kuitenkaan ole edellytyksiä. Rauhan asia on valitettavasti ahdettu nurkkaan maanosassamme.