Postin toimitusjohtaja aikoo luopua kahden kuukauden palkasta – Hallituksen puheenjohtaja: "Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä"
Postinjakelua koskevaan työtaisteluvyyhtiin tuli uusi käänne, kun Posti tiedotti toimitusjohtaja Heikki Malisen luopuvan kahden kuukauden palkasta loppuvuonna.
Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoo Malisen ilmoittaneen hänelle aikeistaan edellisellä viikolla.
– Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä tässä hyvin vaikeassa muutostilanteessa ja yhtiön hallitus arvostaa tätä päätöstä, Pohjola sanoo tiedotteessa.
Toimitusjohtaja Malinen vahvistaa keskustelleensa Markku Pohjolan kanssa asiasta edellisviikolla.
– Olin pohtinut asiaa, ja kerroin hänelle, että aion luopua kahden kuukauden kuukausipalkasta. Päätös on täysin henkilökohtainen. Kokonaistilanteen huomioiden näin tämän välttämättömäksi, Malinen kertoo panoksestaan.
– Päätökseni ei sinänsä helpota muutoksen kohteena olevaa henkilöstöä, Heikki Malinen lisäsi kertoessaan Maaseudun Tulevaisuudelle ratkaisustaan.
Kahden kuun palkasta luopuminen koskee tätä vuotta. Rahallisesti kyse on kahdesta 46 000 euron bruttokuukausipalkasta ilman lomarahoja.
Postin toimitusjohtajan kokonaispalkka vuonna 2018 oli 610 924 euroa joka pitää sisällään luontaisedut ja lomarahat. Varsinainen kuukausipalkka on 46 000 euroa kuukaudessa.
Toimitusjohtajan kokonaisansiot palkkiot mukaan lukien olivat vuonna 2018 yhteensä 987 764 euroa.
Vuonna 2018 toimitusjohtajan lyhyen aikavälin bonus oli 82 607 euroa ja pitkän aikavälin kannustinpalkkio oli 294 234 euroa.
Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola toimii myös Postin henkilöstövaliokunnan puheenjohtajana.
Henkilöstövaliokunta valmistelee yhtiön toimivan johdon toimivan nimitykset ja palkkausta koskevat päätökset ja vastaa palkkio- ja kannustejärjestelmien valmistelusta.
Mahdollisista tulospalkkioista päätetään ensi keväänä, kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu.
– Yhtiön johdon palkitsemisesta päättää yhtiön hallitus. Posti noudattaa valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisohjetta, jonka mukaan Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin, Pohjola sanoi.
Malisen palkka joutui syyniin, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti työtaistelun syyttäen Postia työehtoshoppailusta.
PAU aloitti työtaistelun jakelun ja käsittelyn tehtävissä eilisiltana vastalauseena Postin aikeille siirtää työntekijöitä Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimukseen.
Liiton mukaan siirto aiheuttaa työntekijöille 30–50 prosentin ansionalennukset ja lukuisia muita heikennyksiä työehtoihin.
Postin mukaan työtaistelutoimet ovat laittomia.
PAU ilmoitti eilen laajentavansa lakkoa koskemaan trukinkuljettajia useassa toimipisteessä. Laajennus on PAU:n mukaan vastalause sille, että Posti käyttää voimakkaasti vuokratyövoimaa lakon aikana ja painostaa vuokratyöntekijöitä.
Työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksut saattavat myöhästyä postilakon vuoksi, Kela kertoo. Lakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia ja liitteitä, mikä vaikuttaa etuuksien maksuun. Kela suosittelee hakemusten täyttämistä verkkopalvelussa.
Lakko viivästyttää myös Kelan postittamien päätösten saapumista. Päätökset näkyvät kuitenkin Kelan verkkoasiointipalvelussa.
Hakemukset voi myös toimittaa Kelan palvelupisteeseen. Kelan palvelunumeroihin voi tarvittaessa tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen.
SAK:n hallitus antoi tänään tukensa PAU:n työtaistelutoimille.
– SAK ja sen jäsenliitot tuomitsevat yksiselitteisesti Postin tekemän työn halpuutuksen ja antavat tukensa PAU:n työnseisaukselle, puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi kannanotossa.
SAK:n hallitus paheksui myös Postin toimintaa lakon aikana. SAK:n mukaan Posti on haalinut esimiehiä tekemään lakonalaista tuotantotyötä lupaamalla työhön tuleville 200 euron bonuksen.
Vuokratyöntekijöitä on SAK:n mukaan uhkailtu tuntien vähentämisellä.
– Tällainen rikkurien käyttö ja uhkailu on ehdottomasti tuomittavaa eikä sitä pidä hyväksyä. Työntekijällä on oikeus ja velvollisuus kieltäytyä lakon alaisesta työstä, Eloranta tuomitsi.
Postin Paketti- ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto puolusti tiedotteessa suunnitelmia vaihtaa henkilökunnan työehtosopimusta.
– Emme tavoittele ensisijaisesti kustannussäästöjä vaan ennen kaikkea joustavuutta pakettilajittelutyöhön. Tavoitteenamme on joustavat ja kilpailijoiden kanssa samantasoiset työehdot, Kuusisto vakuutti.
Posti on tällä hetkellä jakelualalla ainoa yhtiö, joka soveltaa PAU:n työehtosopimusta. Sopimus on ajalta, jolloin postialalla ei ollut kilpailua ja Posti oli monopoliasemassa.
– Nykyisin pakettimarkkina on erittäin kilpailtu ja Postin pitää toimia markkinaehtoisesti, Kuusisto perusteli.
Kuusiston mukaan nykyistä taulukkopalkkaa ei voi suoraan verrata tulevaan palkkamalliin, sillä jatkossa palkka muodostuu kahdesta osasta aiemman yhden sijaan. Palkat voivat Kuusiston mukaan jopa nousta.
Juttua täydennetty Heikki Malisen kommenteilla ja palkkatiedoilla klo 15.57.