Politico: 12-vuotias venäläistyttö piirsi Ukraina-mielisen kuvan – valtio otti huostaan
Venäläiset kansalaisaktivistit pelkäävät, että Kreml on ottamassa lapsiperheet tähtäimeensä sodassaan toisinajattelijoita vastaan.
Moskovan eteläpuolella sijaitsevan Jefremovin kaupungin tuomioistuimessa käsiteltiin viime viikolla tapausta, joka koskee Aleksei Moskaljovia ja hänen 12-vuotiasta tytärtään Mashaa. Tapauksesta kertoo laajassa artikkelissaan Politico.
Isä ja tytär herättivät viranomaisten huomion, kun Masha piirsi Ukraina-mielisen kuvan koulussa viime huhtikuussa. Lähes vuotta myöhemmin Masha on valtion huostassa.
Aleksei Moskaljovilla on edessään kaksi oikeusjuttua: niistä toinen rajoittaa hänen vanhempainoikeuksiaan ja toisessa häntä syytetään ”Venäjän armeijan häpäisemisestä”, mikä voi johtaa vankeustuomioon.
Politicon mukaan Mashan vaikeudet alkoivat pian sodan alkamisen jälkeen, kun hänen taiteenopettajansa määräsi luokan tuottamaan Venäjän asevoimia tukevia kuvia.
Masha kuvasi naisen ja lapsen sekä heidän viereensä lipun, jossa luki ”Kunnia Ukrainalle”. Piirroksessa naista ja lasta tulitettiin Venäjän lipun suunnasta, ja siihen Masha oli kirjoittanut ”Ei sodalle”.
Poliisi vei isän ja tyttären kuulusteluun seuraavana päivänä. Moskaljoville määrättiin sakko sosiaalisen median kommentista, jossa hän vertasi venäläisiä sotilaita raiskaajiin. Tuomioistuimen päätöksen mukaan tämä heikensi luottamusta ”sotilaalliseen erityisoperaatioon”.
Päivää myöhemmin isää ja tytärtä kuulusteli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Peloissaan perhe muutti läheiseen kaupunkiin.
Joulukuussa FSB koputti jälleen. Moskaljovin mukaan turvallisuuspalvelun miehet hyökkäsivät hänen kotiinsa, hakkasivat häntä ja pakottivat hänet kuuntelemaan Venäjän kansallislaulua täydellä äänenvoimakkuudella tuntikausia. Häntä syytettiin jälleen Venäjän armeijan mainitsemisesta sosiaalisessa mediassa.
Mashan ainoana huoltajana Moskaljov pelkäsi tyttärensä menettämistä ja jakoi tarinansa kahdelle riippumattomalle medialle. Kaksi päivää tämän jälkeen hänet pidätettiin jälleen.
Isä ja tytär ovat nyt erillään toisistaan ja ulkomaailmasta. Mashaa pidetään vangittuna paikallisen ”sosiaalisen kuntoutuskeskuksen” tiloissa.
Jefremovin kaupungin viranomaiset ovat anoneet oikeutta rajoittaa Moskaljovin vanhempainoikeuksia, ja häneen on kohdistettu paikallinen mustamaalauskampanja. Paikalliset tiedotusvälineet ovat syyttäneet Moskaljovia huumeiden ja alkoholin väärinkäytöstä.

130 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Mashan vapauttamista. Vetoomuksen takana on oppositiopuolue Yablokon poliitikko Andrei Morev. Hän arvioi Politicolle, että jopa Venäjän nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä julkinen paheksunta voi vaikuttaa tapauksen lopputulokseen.
Morevin mukaan Moskaljovin tapauksesta uhkaa tulla tärkeä ennakkotapaus, joka heijastaa stalinistista käytäntöä erottaa ”valtion vihollisten” lapset vanhemmistaan ja painostaa heitä luopumaan heistä.
− Se olisi askel, eikä pieni, totalitarismin suuntaan, hän sanoo.
Perheen asianajaja Vladimir Bilijenko huomauttaa Politicolle, että Venäjän perhelain mukaan vain uhka lapsen turvallisuudelle tai terveydelle voi olla syy erottaa lapset vanhemmistaan.
− Oikeuden asiakirjoissa ainoat syytökset, jotka olen nähnyt Alekseita vastaan, koskevat hänen poliittista vakaumustaan, hän sanoo.
Oikeusistuin käsittelee tapausta seuraavan kerran 6. huhtikuuta.