Poliisi: London Bridgen välikohtaus on terrori-isku – poliisin ampuma epäilty kuoli tapahtumapaikalle

Ulkomaat

London Bridge -sillan välikohtauksessa on kyse terrori-iskusta, Lontoon metropolialueen poliisin edustaja Neil Basu vahvistaa. Basu kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa paikallista aikaa iltapäiväneljän jälkeen.

Poliisi kertoi jo aiemmin tutkineensa tapahtunutta varmuuden vuoksi terrori-iskuna. Basu myös vahvisti, että poliisin aiemmin ampuma epäilty kuoli tapahtumapaikalla.
Basun mukaan useat ihmiset ovat saaneet vammoja.

Poliisi kertoi aiemmin Twitterissä, että heille tuli iltapäivällä kahden aikaan paikallista aikaa ilmoitus puukotuksesta lähellä siltaa.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo seuraavansa London Bridgen tilannetta.

– Minua päivitetään London Bridgen välikohtauksen tiimoilta ja haluan kiittää poliisia ja pelastuslaitosta palveluksestaan sekä välittömästä reaktiostaan, Johnson kertoo toimistonsa julkaisemassa tviitissä.

Brittilehti Guardianin mukaan Johnson on palaamassa vaalipiiristään takaisin Lontoon toimistolleen, jossa hän saa lisäpäivityksiä tilanteesta. Lehti pohjaa tietonsa lähteeseen pääministerin toimistosta.

Johnsonin lisäksi muun muassa maan sisäministeri Priti Patel ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn jakoivat huolensa Twitterissä ja kiittelivät poliisia.

Suomen suurlähetystö Lontoossa kertoo seuraavansa tilannetta. Suurlähetystö pyytää tviitissään sillan lähellä olevia seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita.

Guardianin mukaan poliisilla ei ole tietoa teon motiiveista. Guardianin toimittaja Vikram Dodd kertoo Twitterissä, että Scotland Yardin terrorisminvastainen yksikkö on mukana sillan tapahtumiin liittyvässä tutkinnassa.

Guardianin mukaan ainakin viisi ihmistä on saanut vammoja välikohtauksen yhteydessä. Osan tilanne on vakava.

BBC:n toimittajan John Mc Manusin mukaan sillalla oli tappelu, jossa useita miehiä hyökkäsi yhden miehen kimppuun. Tämän jälkeen poliisi tuli ja ampui joitain laukauksia.

Wall Street Journalin teknologiatoimittaja Parmy Olsonin Twitterissä jakamassa kuvassa näkyy sillalla useita poliiseja ja tien osittain tukkiva kuorma-auto. Sosiaaliseen mediaan julkaistuista korkealta kuvatuista videoista on nähtävissä, että poliisi on osoittanut aseillaan sillalla makaavaa miestä.

Brittilehti Evening Standardin mukaan poliisi on evakuoinut sillan ja sitä ympäröivän alueen. Myös läheinen Borough Market -torialue on lehden mukaan eristetty.

London Bridgellä tapahtui vuoden 2017 kesäkuussa isku, jossa kolme ääri-islamistihyökkääjää ajoi pakettiautolla jalankulkijoiden päälle. Tämän jälkeen he jatkoivat vielä läheiselle torialueelle, missä he puukottivat ihmisiä.

Yhteensä kahdeksan ihmistä sai surmansa ennen kuin poliisi ampui hyökkääjät.
Kuolleiden lisäksi iskussa loukkaantui vakavasti kymmeniä ihmistä.