Poliisi ei aloita esitutkintaa valtiovarainministeriön virkamiesten sote-valmistelusta – asiaa selvitellään edelleen perustuslakivaliokunnassa

Eduskunta

Poliisi ei aloita esitutkintaa valtiovarainministeriön virkamiesten toimista liittyen viime vuoden alussa tehtyyn lainvalmisteluun, poliisi tiedotti keskiviikkona.

Asiasta teki tutkintapyynnön yksityishenkilö lehtitietojen perusteella. Pyyntö koski sote- ja maakuntauudistuksen lainvalmistelun lainmukaisuutta.

Poliisi aloitti tutkintapyynnön perusteella asiasta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen. Sen mukaan asiassa ei ole edes alustavia syitä epäillä, että virkamiehet olisivat rikkoneet viranhoidossaan säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa.

‒ Esiselvitys on saatu päätökseen. Asiassa ei ole syytä epäillä virka- tai muutakaan rikosta valtiovarainministeriön virkamiesten osalta, tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen sanoi poliisin tiedotteessa.

– Pääasiaan liittyy myös valtioneuvoston jäsenen virkatoimien lainmukaisuuden arviointiin liittyvä ulottuvuus eli niin sanottu ministerivastuuasia, eikä poliisi voi ministerin osalta päättää esitutkinnan aloittamisesta eikä edes itsenäisesti arvioida asiaa, Jokinen jatkoi.

Tutkintapyyntö koski tiettävästi tietoja, joiden mukaan virkamiehet eivät olisi toimittaneet eduskunnalle tietoja, joilla olisi voinut olla merkitystä päätöksenteossa. Samaa asiaa selvitetään parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Perustuslakivaliokunnan selvitys on merkittävä, koska sen käsittelyn ajaksi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) veti pois valtioneuvoston listoilta alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittämisen valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi.

Nerg oli viime hallituskaudella keskeisessä roolissa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eli soten valmistelussa, johon liittyvä tiedonsaanti on yksi perustuslakivaliokunnan selvitykseen sisältyvistä asioista.

Valiokunta on arvioinut, että selvityksen valmistumisessa voi mennä juhannukseen asti.