Pohjois-Pohjanmaan piiripomo huolissaan puheenjohtajakisan laimeudesta: "Jos keskustelua ei ala syntyä, tarvitaan lisää ehdokkaita"

Ylitalo kehottaa katsomaan nuoriin kansanedustajiin: ”Esimerkiksi Kemppi ja Honkonen voisivat olla hyviä vaihtoehtoja”
Keskusta

Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirin puheenjohtaja Jussi Ylitalo toivoo ytyä keskustan puheenjohtajakisaan.

– Nyt pitäisi kiireesti porukan aktivoitua sekä paikallisella että valtakunnan tasolla, hän sanoo.

Ylitalo ymmärtää sen, että ihmiset ovat lomilla ja heinäkuun helteissä halutaan ajatella muuta kuin politiikkaa tai keskustan kannatusalhoa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että syyskuu tulee pian ja keskustalla on nyt tuhannen taalan paikka tuoda esiin omaa linjaansa, selventää ihmisille, mikä keskusta on ja mitä se haluaa konkreettisesti tehdä.

Siksi hiljaisuus ja ulostulojen niukkuus ovat saaneet suurimman keskustapiirin puheenjohtajan mietteliääksi ja hälytyskellot soimaan.

– Miksi keskustan puheenjohtajakisa ei sytytä? Miksi tämän enempää nimiä ei ole noussut listalle? hän kysyy.

Samaa huolta kannetaan Ylitalon mukaan paitsi Pohjois-Pohjanmaalla myös muualla Suomessa.

– Jos keskustelua ei muuten synny, on saatava lisää puheenjohtajaehdokkaita kehiin, hän pamauttaa.

Sellaisia etsittäessä Ylitalo kääntäisi katseet ensimmäisen kauden kansanedustajakaartiin.

– Esimerkiksi Hilkka Kemppi ja Petri Honkonen voisivat olla hyviä vaihtoehtoja, hän heittää.

Ylitalo muistuttaa, että keskustassa on ennenkin ollut rohkeutta nostaa ennakkoluulottomasti esiin tuoreita kasvoja. Esimerkkinä hän viittaa Rovaniemen puoluekokoukseen ja Juha Sipilän valintaan.

Piirijohtaja muistuttaa vielä, että nyt ollaan ihan oikeasti valitsemassa keskustaliikkeelle puheenjohtajaa.

– Onko laimeuden taustalla ajatus siitä, että nyt äänestetään puheenjohtaja pätkäpestiin ja ensi kesänä katsotaan uudestaan. Vai onko niin, että keskustalaiset asiapentteinä eivät halua loukata ketään ja kannanotot esimerkiksi uusien nimien puolesta jäävät sen vuoksi tekemättä, hän pohtii.

Lisäksi osa keskustaväestä on vielä kanveesissa vaalituloksen ja murskagallupien jäljiltä.

Siitäkin on kuultu puhetta, että nyt ehdolla olevat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat keskenään varsin samantyyppisiä.

Monien mielestä kummasta vaan saadaan keskustalle hyvä puheenjohtaja, eikä linjaeroja juuri ole. Kiivasta keskustelua on siksikin ehkä turha odottaa.

Kaikki selitykset ovat Ylitalon mielestä kestämättömiä.

Keskustan kehnot gallupit saadaan hänen mukaansa paremmiksi vain aidolla keskustelulla, keskustalaisen arvopohjan ja maailmankuvan esiintuomisella sekä kertomalla konkreettisista teoista, joihin aiotaan ryhtyä.

– On puhuttava siitä, mihin suuntaan Suomea viedään, kun tulevaisuudessa äänestää keskustaa. Vain siten voimme saada takaisin porukkaan sen kymmenen prosenttia, joka on kannattajakunnastamme hävinnyt ties mihin maanrakoon, hän sanoo.

Puheenjohtajavaali tunnetusti saa median ja kansalaisten kiinnostuksen heräämään, joten ehdokkailla on nyt tilaisuus tuoda esiin keskustalle ja heille itselleen tärkeitä teemoja sekä nostaa puolueen profiilia äänestäjien silmissä.

Pohjois-Pohjanmaan piirissä järjestetään heti elokuun alusta kenttäkierros, josta tiedotetaan ensi viikon alussa. Ylitalo kannustaa kaikkia keskustan piirejä ja kunnallisjärjestöjä tarttumaan härkää sarvista ja ryhtymään vastaaviin toimiin nopeasti.

– Kenttä ja järjestöväki pitää saada käyntiin ei vain puheenjohtajavaalia varten vaan koko kansanliikkeen takia. Keskustalla on tehtävää.

Juttua täydennetty klo 13.25 Ylitalon ehdottamilla ehdokasnimillä.