Pohjois-Pohjanmaalle uusia suosituksia leviämisvaiheeseen, Oulu määräsi rajoitukset voimaan

Oulun ilmaantuvuusluku on Suomen korkeimpia.

Pohjois-Pohjanmaalle annettiin sunnuntaina uusia suosituksia koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin linjaamat suositukset astuivat voimaan välittömästi.

Pohjois-Pohjanmaan kerrottiin siirtyneen koronaepidemian leviämisvaiheeseen lauantaina.

Esimerkiksi yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä suositellaan rajattavan 10 henkeen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä kokoontumisrajoituksista.

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ei suositella. Poikkeuksena ovat pienimuotoiset muistotilaisuudet.

Lisäksi julkiset tilat suositellaan suljettavaksi. Maskisuositus on laajalti voimassa yli 15-vuotiaille.

Kaikkien toisen asteen koulujen sekä korkeakoulujen suositellaan siirtyvän etäopetukseen.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettävän. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi harkinnan mukaan jatkaa.

Suositukset ovat voimassa 18. joulukuuta asti. Suositusten täytäntöönpanosta ja aluehallintoviraston päätöksestä tiedotetaan tiistaina.

Oulussa on ollut jyrkkä nousu koronavirustartunnoissa. Viime viikolla sunnuntaihin mennessä kaupungissa oli todettu 227 tartuntaa, kertoi terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kaupungin johtoryhmän tiedotustilaisuudessa. Sairaalahoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut.

Kaupungin ilmaantuvuusluku on 147 tartuntaa 100  000 asukasta kohden. Oulua korkeammat luvut ovat Helsingissä, Vantaassa, Espoossa ja Lahdessa.

Mäkitalon mukaan Storan Enson Oulun tehtaalla todettu laaja tartuntarypäs ei yksinään selitä tartuntojen jyrkkää nousua, vaan kaupunkiin heijastuu koko maan tilanne.

Oulun kaupungin johtoryhmä päätti sunnuntaina uusista tiukemmista rajoituksista, jotka ovat voimassa 1. joulukuuta alkaen. Rajoitukset noudattavat Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän antamia suosituksia ja jatkuvat 18. joulukuuta asti.

Muun muassa kaupungin kuntosalit, uimahallit, museot, kulttuurilaitokset sekä kauppakeskusten yleiset tilat suljetaan. Kaikki lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Lisäksi toisen asteen kouluissa siirrytään etäopetukseen 2. joulukuuta.