Piispa Laajasalon maksuepäselvyyksistä alkanut selvitysvyyhti päättyi – Helsingin seurakuntayhtymän sidonnaisselvityksessä ei väärinkäytöksiä

Kirkko

Helsingin seurakuntayhtymän teettämässä johtajien sidonnaisuusselvityksessä ei havaittu väärinkäytöksiä, yhtymä kertoo.

Selvityksen mukaan seurakuntayhtymän hankintaohjeistuksessa ja -käytännöissä on kuitenkin puutteita ja korjattavaa.

Selvitys oli jatkoa piispa Teemu Laajasalon maksuepäselvyyksistä kummunneelle luottokortteja ja matkalaskuja koskeneelle erityistarkastukselle.

– Toimet on tehty sen takia, että seurakuntalaiset voivat luottaa, että verovaroja käytetään asianmukaisesti. Kivet on käännetty luottamuksen palauttamiseksi, yhtymäjohtaja, kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo.

Maura Auditin tekemä ulkopuolinen jatkoselvitys tarkasteli seurakuntayhtymän johdon ja heidän puolisojensa sidosryhmiä ja seurakuntayhtymän maksuliikennettä sidosryhmiin.

Selvitys tehtiin 76 ihmisestä ja näiden sidosryhmiä oli 212. Seurakuntayhtymällä oli rahaliikennettä 76 sidosryhmän kanssa.

Hankinnat katsottiin asianmukaisiksi. Raportti kuitenkin toteaa, että osa seurakunnista on esimerkiksi hankkinut lähipiiritahoilta palveluita, jotka seurakuntayhtymän perussäännön mukaan kuuluisivat yhtymän vastuulle.

– Tällaisista hienosäädöistä tässä puhutaan. Näillä pyritään saamaan talousprosessit ja hyväksymiskäytännöt täsmennettyä ja kuntoon, Rintamäki sanoo.

Keväällä erityistarkastuksessa arvioitiin Helsingin seurakuntien johdon 50 työntekijän vuoden 2017 luottokortinkäyttöä ja matkalaskuja.

Laajasalon tietoja käytiin hänen pyynnöstään läpi vuosilta 2013–2017.

Erityistarkastuksen seurauksena Laajasalo maksoi Helsingin seurakuntayhtymälle liki 1 000 euroa liian korkeista majoituskustannuksista ja virheellisestä päivärahasta.

Seurakuntayhtymä täsmensi tarkastuksen jälkeen ohjeitaan ”kohtuullisen vieraanvaraisuuden” ja lahjojen osalta sekä luottokortti- ja matkalaskujen käsittelyn osalta.