Pienet kunnat innostuivat pormestarimallista
Pienessä Puolangan kunnassa otettiin rohkea askel kunnan hallinnon uudistamisessa alkuviikosta.
2 700 asukkaan kunnan hallintosääntöä sorvattiin siten, että kunnanjohtajasta luovuttiin ja jatkossa kuntaa johtaa pormestari, joka toimii myös kunnanhallituksen puheenjohtajana.
Sama ratkaisu tehtiin tammikuussa 4 500 asukkaan Kärkölässä.
Puolanka siirtyi pikavauhdilla pormestariaikaan.
Pormestari-malliin perehtynyt kunta-alan asiantuntija ei vierasta pormestarimallin leviämistä pieniin kuntiin.
Tähän saakka pormestari on johtanut kuntahallintoa Helsingissä, Tampereella ja Pirkkalassa.
Lahti on liittymässä joukkoon vuonna 2021. Pormestarit ovat kaupunginvaltuutettuja, jotka toimivat palkattuina kaupungin- tai kunnanhallituksen puheenjohtajina.
– Pormestari sopii jopa paremmin pieniin kuntiin kuin suuriin. Kunnan rooli muuttuu sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Tulevaisuuden kunnissa tarvitaan toisenlaista otetta johtamiseen, Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori emeritus Aimo Ryynänen arvioi.
Puolanka siirtyi pikavauhdilla pormestariaikaan.
Kunnanjohtaja Esko Rautiaisen kanssa tiet erkanivat huhtikuun lopulla ja kolme viikkoa myöhemmin valittiin kuntaan pormestari.
Kunnanjohtajan vaihtaminen pormestariksi tapahtui kunnanvaltuustossa keskustan äänin 15–6.
– Ainoa järkevä tapa kokeilla tätä mallia on siinä vaiheessa, kun kunnassa ei ole kunnanjohtajaa valittuna. Muussa tilanteessa vaihdos olisi aiheuttanut ylimääräisiä kustannuksia, kun entiselle kunnanjohtajalle olisi pitänyt järjestää muita tehtäviä. Näin pienellä kunnalla ei ole sellaiseen varaa, tuore pormestari Harri Peltola (kesk.) pohtii.
Kärkölässä sitoutumaton Kärkölä-ryhmä vei päätöksen läpi äänin 14–13.
Tiukka äänestystulos ei vie pohjaa päätökseltä, mutta kunnallisoikeuden asiantuntija korostaa pormestarin tarvitsevan laajan tuen työssään.
– Demokratiassa voidaan päätöksiä tehdä yhdenkin äänen enemmistöllä. Kuitenkin päätöksenteon tueksi tarvitaan laaja poliittinen tuki. Jos pormestari haluaa menestyä johtajana, niin hän joutuu käymään vilkasta vuoropuhelua kaikkien poliittisten ryhmien kanssa, Aimo Ryynänen korostaa.
Pormestarista eroon pääseminen on selvästi helpompaa ja halvempaa.
Orimattilan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Aimo Ryynänen haluaa antaa kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa pormestarin valintaan.
Nykyään pormestarin valitsee valtuusto keskuudestaan, mutta asiantuntijan mielestä parempi tapa olisi pormestarin vaalit.
– Toivottavasti tulevaisuudessa pormestarit valitaan suorilla vaaleilla. Se lisäisi demokratiaa ja kuntalaisilla olisi vaikutusvaltaa valintaan enemmän.
Kun kuntalakia 2015 uudistettiin, niin siihen ei valitettavasti oltu valmiita.
Nykyjärjestelmässä äänestystulos vääristyy, kun äänestetään yhdellä lapulla kahta asiaa, Ryynänen pohtii.
Puolangan tapauksessa kunta hyödynsi kunnanjohtajan kanssa tehtyä johtajasopimusta, joka tuli maksamaan 12 kuukauden palkan erokorvauksen muodossa.
Pormestarista eroon pääseminen on selvästi helpompaa ja halvempaa.
– Jos pormestarin roolista joudutaan kunnassa käymään tiukkaa keskustelua, niin pormestari on helposti vaihdettavissa. Valtuuston enemmistöpäätös riittää siihen, Ryynänen huomauttaa.