Perustuslain muutoksen kiireellisyys ratkaistaan iltapäivällä eduskunnassa
Eduskunta päättää iltapäivällä, muutetaanko Suomen perustuslakia kiireellisesti vai jääkö muutos seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi.
Perustuslaista aiotaan muuttaa luottamuksellisen viestinnän suojaa käsittelevää kohtaa.
Muutoksen kiirehtiminen mahdollistaisi uusien tiedustelulakien säätämisen vielä ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.
Perustuslain kiireellinen muuttaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön annetuista äänistä.
Jos oletetaan, että annettuja ääniä olisi esimerkiksi 199, vaatisi kiireellisyys ainakin 166 edustajan äänet. STT:n viime torstain koonnin perusteella ainakin 163 edustajaa näyttäisi äänestävän kiireellisyyden puolesta.
Hyvin laajasta poliittisesta tuesta huolimatta muutoksen kiirehtiminen ei ole vielä päivänselvää, sillä kaikkien edustajien kanta kysymyksessä ei ole tiedossa.
Esimerkiksi perussuomalaisten ryhmä kokoontuu vielä aamukahdeksalta pohtimaan asiaa.
Itse perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta ei vaikuta olevan eduskunnassa erimielisyyttä.
Perustuslakivaliokunta on linjannut, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta.
Tällaisten toimien tulisi kuitenkin olla mahdollisimman kohdennettuja ja rajattuja.
– Paljon on ollut keskustelussa, salliiko tämä massavalvonnan. On syytä selvästi todeta, että ei salli, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) vakuutti tiistaina istunnossa.
Varsinaiset sisältölait siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta ovat eduskunnassa valiokuntien käsittelyssä, ja perustuslain kiireellinen muutos vauhdittaisi niiden etenemistä.
Itse perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta ei vaikuta olevan eduskunnassa erimielisyyttä, mutta muutoksen kiirehtimistä vastustaa ainakin vasemmistoliitto.
Epäselvää on myös se, kuinka moni vihreiden ja RKP:n edustajista äänestää kiireelliseksi julistamisen puolesta.
Kummastakin ryhmästä kerrottiin viime viikolla, että selvä enemmistö ryhmien edustajista olisi kiireellisyyden kannalla.
Jos kiireellinen muutos ei mene läpi, vaaditaan perustuslain muuttamiseen vielä ensi huhtikuun vaalien jälkeen aloittavan eduskunnan hyväksyntä.
Vaalien jälkeen perustuslain muutos pitäisi hyväksyä asiasisällöltään muuttamattomana kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä.
Eduskunnan täysistunto alkaa tänään kello 14. Perustuslain muuttamisen kiireellisyydestä äänestetään tällä tietoa heti istunnon alussa.