Suurimpia tuloja tahkottiin pelialalla, kulttuurin saralla erottuivat muun muassa englanniksi esiintyvät tähdet

Kodisoja sai ansio- ja pääomatuloja yhteensä yli 93 miljoonaa euroa
Veropäivä

Suomen suurituloisimpien kärkinimiin lukeutui viime vuonna tuttuun tapaan useita pelialalla vaurastuneita. Yritysten suuromistajia ja yrityskauppoja tehneitä nousi niin ikään kärkipaikoille.

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan Suomen suurituloisin oli viime vuonna peliyhtiö Supercellillä rikastunut Mikko Kodisoja, joka tienasi ansio- ja pääomatuloa yhteensä 93,5 miljoonaa euroa.

Toisena oli Supercellin Ilkka Paananen 86,7 miljoonan euron verotettavilla tuloilla. Kodisoja toimii nykyisin perustamassaan Fireframe-elokuvastudiossa.

Sama kaksikko oli myös sekä ansiotulojen että pääomatulojen kärjessä.

Suurituloisimpien listan kärkipuolella ovat myös Cargotecin, Alma Median ja Oriolan suuromistaja Heikki Herlin ja Firstbeat Analytics -yhtiön myynnillä rikastunut Joni Kettunen.

Herlinin yhteenlasketut tulot olivat 28,3 miljoonaa ja Kettusen 27,9 miljoonaa euroa.

Muusikoiden tulokärjessä olivat viime vuonna ainakin Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuvana ja lauluntekijänä tunnetuksi tullut Samu Haber sekä Nightwish-yhtyeen laulunkirjoittaja Tuomas Holopainen.

Haber tienasi julkistettujen verotietojen mukaan ansio- ja pääomatuloa viime vuonna yhteensä noin 397  000 euroa ja Holopainen yhteensä noin 315  000 euroa.

Suomalaisen kevyen musiikin artistien muu kirkkain kärki jäi viime vuoden verotietojen mukaan tuloissa Haberin ja Holopaisen taakse. Useiden suomeksi esiintyvien tähtiartistien tienestit pienenivät toissa vuoteen verrattuna koronapandemian vaikutusten takia.

Naisista muusikoiden tulokärkeen lukeutui taiteen moniottelija Paula Vesala, joka keräsi noin 246  000 euron tienestit. Hänenkin tienestinsä jäivät runsaat 10  000 euroa toissa vuodesta.

Monilla suomalaisartisteilla voi olla yritystoimintansa kautta myös sellaisia tuloja, jotka eivät näy verotiedoissa.

Elokuva-alalla suurtuloihin ylsi muiden muassa tuottaja Markus Selin, joka ansaitsi verotietojen mukaan viime vuonna lähes 649  000 euroa.

Selinin tuloista suurin osa, noin 492  000 euroa, oli pääomatuloa ja 156  000 euroa ansiotuloa.

Kovatuloisimpiin näyttelijöihin lukeutuivat muun muassa sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa näytelleet Laura Birn ja Krista Kosonen noin 243  000 euron ja noin 194  000 euron ansiotuloilla.

Kirjailija Pajtim Statovci puolestaan nousi kulttuurivaikuttajien tulolistauksessa loppuvuodesta 2019 saamansa kirjallisuuden Finlandia-palkinnon myötä.

Statovci ansaitsi viime vuonna noin 164  400 euroa, kun edellisenä vuonna hän ansaitsi vähän päälle 38  000 euroa.

Suomen miesten jääkiekko- ja jalkapallovalmentajat ylsivät satojen tuhansien tienesteille viime vuonna.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen sai viime vuonna verotettavia tuloja yhteensä 318  674 euroa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-kilpailuihin luotsannut Markku Kanerva puolestaan ansaitsi yhteensä 199  120 euroa.

Korona vaikutti myös urheilun tapahtumiin ja osin myös urheilijatuloihin. Koronapandemia pilkkoi viime vuonna niin jalkapallon kuin jääkiekonkin kansainvälistä toimintaa. Jalkapallon EM-kilpailut siirrettiin tälle vuodelle, mutta jääkiekon MM-kilpailut peruttiin kokonaan.

Myös muun muassa hiihtolajeissa koettiin koronan vaikutuksia. Esimerkiksi maastohiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski joutuivat tyytymään aiempaa pienempiin tuloihin verovuonna 2020, jolloin Niskanen ansaitsi lähes 99  000 ja Pärmäkoski vajaat 64  000 euroa.

Niskasen tulot vuonna 2019 olivat yli 192  000 ja Pärmäkosken lähes 80  000 euroa, joten etenkin Niskasen kohdalla pudotus oli huima.

Niskanen ja Pärmäkoski pärjäsivät vielä loppukaudesta 2019–20, mutta sen jälkeen maastohiihdon maailmancup jäi koronapandemian murjomaksi.

Kaudella 2020–21 menestys jäi vaisuksi, mutta Pärmäkoski ankkuroi Suomen naisille 4×5 kilometrin viestipronssin Oberstdorfin MM-kilpailuissa.