Finnair-pomon miljoonatulot nousivat neljänneksellä, ravintola-alan nokkamies kuittasi puolen miljoonan tilin – näin koronasta kärsineiden alojen johtajat tienasivat

Veropäivä

Koronakriisin myötä tuhannet suomalaiset joutuivat ravintola- ja matkailualalla irtisanotuiksi tai lomautetuiksi, mutta alan suurimpien yritysten johtajien tilipusseissa tilanne näkyi vaihtelevasti.

Monilla toimitusjohtajilla tulot laskivat, toisilla ne tukevoituivat kymmenillä prosenteilla. Samaan aikaan yhtiöt ovat saaneet valtiolta tukia toimintansa ylläpitämiseksi pandemian kurimuksessa.

Valtionyhtiö Finnairia johtavan Topi Mannerin tulot nousivat koronakriisin keskellä neljänneksellä. Hän tienasi verotettavia ansio- ja pääomatuloja viime vuonna yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin luku oli 1,035 miljoonaa euroa. Nousu on tapahtunut ansiotulojen voimin.

Koronapandemian alku seisautti Finnairin lentoliikenteen lähes kokonaan. Manner on kuvaillut pandemiaa lentoliikenteen satavuotisen historian pahimmaksi kriisiksi.

Yhtiö on koronavuonna lomauttanut ja irtisanonut merkittävästi henkilöstöään. Samaan aikaan valtio on pääomittanut lentoyhtiötä.

Matkustusliikenteen vähenemisestä niin ikään kärsineen VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin tulot sen sijaan laskivat muutaman prosentin noin 600  000 euroon. Janssonin pääomatulot nousivat runsaat 20  000 euroa, mutta ansiotulot vähenivät tätä enemmän.

Jansson johti VR:ää tämän vuoden maaliskuuhun asti, jolloin hän ilmoitti siirtyvänsä monialayhtiö Aspon toimitusjohtajaksi.

Myös yksityisten liikennöitsijöiden johtajien palkkakehitys sahasi koronavuonna eri suuntiin. Linja-autoyhtiö OnniBusin keulahahmo Lauri Helken tulot nousivat hieman 85  000 euroon.

Sen sijaan kahden tunnetun suomalaisvarustamoiden johtajien tulot putosivat jonkin verran. Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses ansaitsi vajaat 297  000 euroa ja Eckerö Linen Taru Keronen 238  000 euroa.

Ravintola-alalla NoHo Partnersin toimitusjohtajan nousivat merkittävästi viime vuonna, vaikka yhtiö joutui sulkemaan ravintoloitaan.

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin veronalaiset tulot viime vuonna olivat lähes 496  000 euroa, kun ennen koronaa ne olivat noin 370  000 euroa. Nousua on kolmanneksen verran.

Esimerkiksi Pizzarium-, Hanko Sushi ja Friends & Brgrs -ketjut sekä useita tunnettuja ravintoloita varsinkin Helsingissä omistava NoHo Partners on ollut koronarajoitusten äänekäs kriitikko, joka on muun muassa kannellut rajoituksista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Yhtiö on koronakriisin aikana esimerkiksi lomauttanut laajasti työntekijöitään. Yhtiö teki viime vuonna noin 25 miljoonan euron tappion.

Myös lounasravintoloistaan tunnettu Compass Groupin Jaana Korhola nautti komeasta tulokehityksestä alalle vaikeana vuonna. Hänen ansionsa paranivat noin 40 prosentilla noin 333  000 euroon. Yhtiössä on vähennetty satoja ja lomautettu tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan kilpailija Sodexon Bianca Brinkin tulot laskivat kolmanneksella 211  000 euroon. Molemmat yhtiöt ovat saaneet noin 1,6–1,8 miljoonan euron kustannustuet.

NoHo Partners on ainakin tähän mennessä jäänyt ilman näitä tukia. Sen hakemus sulkemiskorvauksesta on yhä vireillä.

Majoitusalalla komeasta tulokehityksestä nautti Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Vuorentaustan tulot kohosivat 195  000 euroon, kun ne vuotta aiemmin olivat 153  000 euroa. Viidenneksen nousu tapahtui ansiotulojen voimin.

Sen sijaan toista Lapin matkailussa hotelliketjua, Santa’s Hotelsia johtavana Maarit Ahon tulot putosivat lähes puolella 116  000 euroon. Pudotus johtui erityisesti pääomatulojen notkahduksesta.

Ennen epidemiaa Suomen selvästi suurin hotelliketju liikevaihdolla mitattuna oli Scandic Hotels. Sen Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkön tulot putosivat runsaan kymmeneksen 395  000 euroon.

Käyhkö aloitti kuluvan vuoden alussa hallituksen puheenjohtajana alan etujärjestö MaRassa, joka on sinnikkäästi vastustanut koronarajoituksia. Hän vastusti verotietojensa suoraa luovuttamista medialle, mutta ne ovat löydettävissä siitä huolimatta, koska verotiedot ovat Suomessa julkisia.

S-ryhmän hotelliketju Sokotelia johtavan Jari Annalan tulot pysyivät suurin piirtein viime vuoden tasolla 453  000 eurossa. Sokos Hotel- ja Radisson Blu -hotelleja operoiva Sokotel on maan toiseksi suurin hotelliketju.

Kukin näistä hotelliketjuista on tähän mennessä saanut valtiolta 1,2–1,8 miljoonan euron verran kustannustukea.