Pandora-kohussa ryvettyneen Tsekin pääministerin puolue kuuluu samaan euroryhmään kuin keskusta – Elsi Katainen: On hyvä, että puolueen toimet ja mahdollisuudet jatkaa yhteistyötä selvitetään

Veronkierto

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew) on tyytyväinen siihen, että hänen EU-puolueessaan eli Renew Europe -ryhmässä aloitetaan selvitys tsekkiläisen ANO-puolueen toimista ja edellytyksistä olla puolueen eurooppalaisessa yhteistyössä mukana.

ANO-puoluetta edustava Tsekin pääministeri Andrej Babis joutui tällä viikolla kohun keskelle, kun hänen nimensä nousi esiin veroparatiisiyhteyksiä paljastavassa Pandora-skandaalissa. ANO ja Suomen Keskusta kuuluvat europarlamentissa samaan Renew-ryhmään.

Katainen luonnehtii tapausta valitettavaksi ja kiusalliseksi Suomenmaalle kirjoittamassaan kolumnissa.

– Tilanne on kiusallinen myös siksi, että ryhmämme on ollut ratkaisevassa roolissa EU:n oikeusvaltioperiaatteiden kehittämisessä sekä avoimuuden ja läpinäkyvyyden edistäjänä, Katainen sanoo.

Katainen korostaa, että päättäjillä on oltava korruptioon ja verkonkiertoon nollatoleranssi. Keinoja veronkierron estämiseen on hänen mukaansa vahvistettava EU-tasolla.

Kataisen mukaan järein keino on koordinoitu tietojenvaihto unionin tasolla ja yksittäisten jäsenmaiden välillä.

– Edistystä on tapahtunut ja edellisten Panaman vuotojen jälkeen yhteistyötä on parannettu. EU:n on myös otettava aktiivinen rooli yhteisten pelisääntöjen käyttöönottamiseksi taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n pöydissä, toista kauttaan europarlamentissa vaikuttava meppi kertoo.

Taloudellisesti veronkierron merkitys on Kataisen mukaan suuri: Suomen osalta puhutaan noin puolen miljardin veromenetyksistä vuodessa.

– Näille varoille olisi yhteiskuntamme tarpeisiin kyllä kysyntää, puhutaan sitten terveydenhuollon, opetuksen tai poliisin riittävistä resursseista.