Osinkoveroesitys ammuttiin nopeasti alas – Sipilä ja Orpo näyttivät punaista valoa
Tuore esitys listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen muuttamisesta ei näytä olevan etenemässä huhtikuun puoliväliriihessä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtionvarainministeri Petteri Orpo näyttivät torstaina punaista valoa asiantuntijatyöryhmän esityksille listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen ja ansiotuloverotuksen muutoksista.
Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen muuttamisesta on käyty säännöllisin väliajoin julkisuudessa kipakkaa keskustelua. Asiantuntijatyöryhmä esitti siihen torstaina huomattavaa justeerausta.
– Me käymme tästä vielä hallituksen kesken keskustelun. Lähtökohta on, etten tule esittämään muutoksia listaamattomien yritysten osinkoverotukseen työryhmän esittämällä tavalla, Orpo sanoi STT:lle.
Orpon mukaan nimenomaan pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä odotetaan kasvua ja osinkoveromuutos kiristäisi näiden yritysten verotusta tosiasiassa lähes 300 miljoonalla eurolla.
Käytännössä lopputuloksena toteamme, että homma on kohdallaan ja siinä ei muutoksia tule.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)
Yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmä ehdottaa listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotukseen useampia muutoksia.
Esimerkiksi huojennetun osingon laskennassa käytettävä tuottoprosentti alennettaisiin 8 prosentista 4 prosenttiin. Työryhmän ehdottamien muutosten seurauksena osakkaat saisivat nostaa huojennetusti verotettua osinkoa vähemmän kuin nykyisin, mikä kiristäisi verotusta valtaosalla osingonsaajista. Työryhmän esittämä 150 000 euron enimmäisrajan poisto keventäisi verotusta työryhmän mukaan tietyissä harvalukuisissa tilanteissa, kun osakas nostaisi suuria osinkoja suuren nettovarallisuuden yhtiöstä.
Elinkeinoelämän järjestöt älähtivät saman tien, että osinkoverotukseen ehdotettuja kiristyksiä ei pidä toteuttaa. EK:n, Suomen yrittäjien, Keskuskauppakamarin ja Perheyritysten liiton mielestä esitetyt muutokset johtaisivat siihen, että erityisesti kasvuhakuisten pienten ja keskisuurten osakeyhtiöiden omistajien verotus kiristyisi merkittävästi.
Asiantuntijatyöryhmän raportissa arvioidaan, että Suomen yritysverotusta ei ole tarvetta muuttaa.
Pääministeri Sipilän mukaan hyvä uutinen oli, että Suomessa yritysverotus on kilpailukykyinen ja se ei aseta estettä kasvulle ja työllistymiselle.
– Mutta sitten nämä kaksi esitystä, että suurituloisten ansiotuloverotusta kevennettäisiin niin emme (keskusta) tule semmoista hyväksymään, ja sitten toinen puoli on se, että listaamattomien yritysten osinkoverotusta muutettaisiin niin, että pienet osingot käytännössä kiristyisivät ja suuret helpottuisivat, emme hyväksy sitäkään. Käytännössä lopputuloksena toteamme, että homma on kohdallaan ja siinä ei muutoksia tule, Sipilä sanoi eduskunnassa.
Asiantuntijatyöryhmä esitti muutoksia ansiotulojen rajaveroon eli lisätuloista menevään veroon. Ansiotulon rajaveroastetta alennettaisiin noin 82 000–128 000 euroa vuodessa ansaitsevilla.
Orpo sanoi, ettei ole esittämässä tällaista muutosta puoliväliriihessä. Hänen mukaansa kireä veroprogressio on iso ongelma, mutta ansiotuloverotuksessa mennään hallitusohjelman mukaan.
– Mielelläni esittäisin ansiotuloverojen keventämistä, mutta täytyy huolehtia veropohjasta, Orpo sanoi.