Orpo hallitusneuvotteluista: On aivan realistista odottaa, että ensi viikon lopulla on valmista – "jakeluvelvoitteeseen on vain löydettävä ratkaisu"
Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.) mukaan on aivan realistista odottaa, että ensi viikon loppupuolella neuvotteluissa Säätytalolla on valmista. Hän sanoi toimittajille Säätytalolla, että siihen tarvitaan kykyä ja halua ratkaista asiat. Orpo sanoi uskovansa, että myös vaikeimmat asiat ovat ratkaistavissa.
Orpolta kysyttiin myös, mikä on tilanne hallitusneuvotteluiden talouspöydässä. Eri mediat ovat uutisoineet, että perussuomalaiset olisivat marssineet pöydästä eilen ulos.
Orpon mukaan talouspöydässä on tänään aamusta tehty töitä eikä siellä ole ollut erityistä hässäkkää. Hän sanoi, että siellä on yksinkertaisesti vaikea asia ratkottavana.
Talouspöydässä on ratkottu jakeluvelvoitetta ja sen kompensoimista.
Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että ulosmarssin syy olisivat olleet Orpon kommentit jakeluvelvoitteesta. Orpo puhui eilen tiedotustilaisuudessa esimerkinomaisesti 200 miljoonan euron kompensaatiotasosta.
Tänään Orpo kuitenkin tarkensi, että kyse on joistakin sadoista miljoonista ja kompensaation tarve riippuu muista parametreistä. Hän painotti, että vielä ei ole valmista, mutta ratkaisun pitää löytyä.
Orpolta vielä kysyttiin, voisiko kompensaatio olla yli 200 miljoonaa.
– En ota kantaa näihin summiin. Neuvottelut ovat herkässä tilassa, että ei tule väärinymmärryksiä kenellekään, hän sanoi.
Hallituspohja on mediatietojen perusteella etsinyt hyvitystä bensiinin ja dieselin jakeluvelvoitteen nousuun. Nousevat pumppuhinnat on tarkoitus hyvittää kuluttajille muuta reittiä.
Jakeluvelvoitteen nosto voi korottaa polttoaineiden hintoja, ja perussuomalaiset on edellyttänyt, etteivät ilmastotoimet nosta arjen kustannuksia.
Jos hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet päättävät hidastaa velvoitteen nostamista, se korottaa liikenteen laskennallisia päästöjä.
Jakeluvelvoitteen tavoitteena on liikenteen päästöjen vähentäminen korvaamalla moottoribensiiniä, dieselöljyä ja maakaasua ympäristöystävällisemmillä, uusiutuvilla polttoaineilla.
Suomen tavoite on nostaa velvoitetta vuosikymmenen loppuun mennessä 34 prosenttiin. Liikennepolttoaineen jakelijoilla on velvoite toimittaa kulutukseen tietty osuus uusiutuvia polttoaineita.
Vaatimus uusiutuvien polttoaineiden osuudesta on hypähtämässä ensi vuoden alussa verrattuna tähän vuoteen reilusti, jos uusia päätöksiä ei tehdä.
Kehitysyhteistyön määrärahoihin tehtävistä leikkauksista ei myöskään ollut löytynyt sopua. Orpon mukaan ratkaisun syntymistä on viivästyttänyt puolueiden erimielisyyksien lisäksi se, että on haluttu tehdä kattava selvitys siitä, mitä kaikkea kehitysyhteistyö pitää sisällään.
– Haluan, että on täysi varmuus siitä, että sitoumuksista, mitä Suomi on maailmalle antanut, pystytään pitämään kiinni. Kun leikkauksia sinne tehdään, tehdään ne sitten oikealla tavalla ja fiksusti.
Orpon mukaan kehitysyhteistyörahat ovat ensi viikolla heti alussa ratkottavien asioiden listalla.
Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät päätökset valmistuvat todennäköisesti aivan viimeisenä, hän arvioi. Alkuviikosta näistäkin odotetaan silti päätöksiä.
Hoitajamitoituksen kiristyminen on Orpon mukaan harkinnassa edelleen, sillä hoitajia ei ole riittävästi.
– Pystytäänkö se toteuttamaan? Tärkeää on varmistaa se, että vanhukset ja muut hoidon tarpeessa olevat saavat hyvän hoidon.
Henkilöstömitoitus iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa on kiristymässä seitsemään hoitajaan kymmentä hoidettavaa kohden joulukuun alussa ilman uusia poliittisia päätöksiä.
Perjantaina moni ryhmä piti etäkokouksia. RKP:llä on viikonloppuna puoluekokous Tampereella.