Olli Rehn IS:lle: Hallitus lomaili kriittisellä hetkellä – "Terveisiä vaan!"
Kansanliikkeen ja keskustan presidenttiehdokas Olli Rehnin mielestä Suomen hallituksen kannattaa jatkaa itärajan sulkua myös kuluvan viikon jälkeen.
– Meillä on täysi juridinen mahdollisuus pitää itäraja suljettuna. Se mahdollisuus kannattaa hyödyntää, eikä avata peliä jojoliikkeelle, soutamiselle ja huopaamiselle. Pidetään raja suljettuna tässä tilanteessa, Rehn ohjeisti Ilta-Sanomien tentissä tiistaina.
Hallituksen täytyy päättää tällä viikolla, pitääkö se itärajan rajanylitysasemat edelleen kiinni vai aukaiseeko se yhden tai useamman aseman. Jos hallitus ei tee uutta päätöstä, joulukuussa tehty rajan sulkemispäätös raukeaa keskiyöllä 15. tammikuuta.
Presidenttiehdokas Olli Rehn antaa hallitukselle sapiskaa hidastelusta niin sanotun nopeutetun turvapaikkamenettelyn osalta.
Rehnin mukaan kyse on tapauksista, joissa on selvää, että turvapaikanhakijalla on esimerkiksi työ- tai opiskeluviisumi Venäjälle. Tällöin henkilö voitaisiin Rehnin mukaan palauttaa saman tien.
– Miksi ei tätä pikakäsittelylakia ole vielä valmisteltu? Meillä on hukattu joululoma. Kun olin (komissaarina) EU-komissiossa, me teimme tarvittaessa joululomalla töitä, jotta saimme kriisit hallintaan.
– Pitkäksi on mennyt. Peräänkuulutan pikakäsittelyä pikakäsittelylaille. Terveisiä vaan Petteri Orpon (kok.) hallitukselle ja sisäministeri Mari Rantaselle (ps.).
Lisäksi Rehn katsoo, että jo vuosien 2015–2016 pakolaiskriisin yhteydessä kävi ilmeiseksi, ettei toisen maailmansodan jälkeinen sopimusperusta vastaa tämän päivän haasteisiin.
Presidenttiehdokas kannustaakin hallitusta ryhtymään aktiivisesti muiden etulinjan EU-maiden ja Norjan kanssa ajamaan sopimusten uudistamista tai niiden uudenlaista tulkintaa, jotta siirtolaisvirtaa ei voitaisi tulevaisuudessa välineellistää hybridisodankäynnin keinoksi.
– Kansainvälisessä oikeudessa on jonkin verran harmaata vyöhykettä ja se kannattaisi selkiyttää.
Sitä Rehn ei pidä ”kovin dramaattisena”, että Suomen toiminta joutuisi kansainvälisten tuomioistuinten syyniin.
Hän näkee, että Suomessa turvapaikan hakemiseen liittyvät lait ovat menneet sellaisen ”suodattimen” läpi, että ne ovat varmasti kansallisen ja kansainvälisen oikeusvaltioperiaatteen mukaisia.