Oikeuskansleri selvitti sote-uudistuksen valmistelua – poliittinen päätös muuttaa sote-maakuntien nimi hyvinvointialueiksi aiheutti harmaita hiuksia
Sote-uudistuksessa tapahtuneet virheet johtuivat kiireellisestä aikataulusta, mutta virheet eivät olleet kenenkään yksittäisen virkamiehen syy. Asia ilmenee oikeuskanslerin päätöksestä. Oikeuskansleri tutki omasta aloitteestaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimintaa sote-uudistuksen valmistelussa.
Sote-lainsäädännössä oli kaksi virhettä, jotka huomattiin vasta eduskunnan hyväksynnän ja presidentin vahvistuksen jälkeen. Laissa olleet virheet olisivat aiheuttaneet neljän lain kumoamisen aikaisemmin kuin oli tarkoitettu. Virheet olivat luonteeltaan teknisiä, mutta niiden vaikutukset olisivat olleet merkittäviä. Virheet korjattiin myöhemmin.
– Asiassa saadun selvityksen perusteella virheiden ei voida katsoa johtuneen kenenkään lainvalmisteluun osallistuneen yksittäisen virkamiehen tai hallituksen esityksen esittelijän menettelystä, kansleri toteaa.
Oikeuskansleri kuitenkin sanoo, että ministeriön on huolehdittava, että lainvalmistelun johtamisessa taataan riittävät voimavarat ja työvälineet hyvän lainvalmistelutavan ja virheettömyyden turvaamiseksi.
Kanslerin päätöksen mukaan valmistelun aikataulu oli äärimmäisen tiukka varsinkin viimeisessä vaiheessa syksyllä 2020, kun esitys muokattiin lausuntopalautteen, lainsäädännön arviointineuvoston lausunnon ja oikeuskanslerin ennakkotarkastuksen perusteella.
– Esityksen viimeistelyyn käytetyn työmäärän kannalta merkittävin oli kuitenkin valmistelun loppuvaiheessa tehty poliittinen päätös, jolla aikaisempi aluehallinnon yksikön nimi sote-maakunta muutettiin hyvinvointialueeksi, päätöksestä ilmenee.
Termien muutokset oli tehtävä yksittäin sanajohdannaisten ja taivutusmuotojen vuoksi. Lisäksi työskentelyalustana toimivassa työtilassa oli työtä vaikeuttavia teknisiä ongelmia.
– Näistä syistä keskeiset virkamiehet tekivät koko syksyn ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Ministeriön arvion mukaan keskeinen syy hallituksen esityksessä olleisiin virheisiin oli esityksen viimeistelyyn jäänyt äärimmäisen tiukka aikataulu, päätöksessä sanotaan.
Lisäksi oikeuskansleri selvitti sidosryhmien kuulemista. Hallituksen esityksessä arvioitiin sote-uudistuksen vaikutuksia yksittäiseen sopimukseen. STM ei kuitenkaan pyytänyt lausuntoa suoraan kaikilta sopimuksen osapuolilta eikä varmistanut, että osapuolet tiesivät ministeriön julkaisemasta lausuntopyynnöstä, kansleri toteaa.
Hallituksen esityksessä mainittiin useita kertoja, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Meri-Lapin kuntien tekemä sopimus terveyspalvelujen ulkoistamisesta todennäköisesti mitätöityisi lakimuutosten takia. Kaikilta sopimuksen osapuolilta ei kuitenkaan pyydetty erikseen lausuntoa, vaikka kaikki osapuolet pystyivätkin lausumaan asiasta julkisessa lausuntopalvelussa.