Ohisalo koplaa Saarikon veroavauksen ympäristöverojen kiristämiseen – pelkät veroalennukset eivät käy vihreille

Verotus

Työn ja yrittämisen verotuksen laskeminen sopii vihreille, jos ympäristölle ja ilmastolle haitallisen toiminnan verotusta samalla kiristetään, linjaa vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Sisäministeri kirjoittaa Twitterissä, että höveleistä ja ympäristölle haitallisista tuista ja veroeduista olisi luovuttava pikaisesti.

– Niin kauan, kun näihin ei ole valmiutta puuttua, ei voi puhua kestävästä taloudenpidosta, eikä ympäristö kiitä.

Tuloverojen alentaminen nousi esille keskiviikkona, kun Keskuskauppakamari sitä esitti. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi kannattavansa ehdotusta jo tällä hallituskaudella toteutettavaksi.

Ohisalo muistuttaa, että paranevasta taloustilanteesta huolimatta valtion menopuolellakin on merkittäviä tarpeita.

– Näihin lukeutuu esimerkiksi tieteen ja poliisin saama rahoitus. Pelkät veronalennukset yksinään eivät siis tule kysymykseen.

Samaa viestiä toistaa omassa kannanotossaan vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Iiris Suomela.

– Työn verotuksen keventäminen etenkin pienituloisten osalta on kannatettava ajatus. Samalla on syytä purkaa ympäristölle haitallisia ja tehottomia tukia sekä puuttua verovälttelyyn entistä tiukemmin. Näin vähennetään päästöjä ja köyhyyttä samanaikaisesti ilman, että hyvinvointivaltion rahoitus kärsii, Suomela toteaa.

Suomelan mukaan erityisen kestämätöntä olisi, jos veronkevennykset maksettaisiin leikkaamalla hyvinvointivaltion peruspalveluista tai koulutuksesta.

Saarikon veroavaus on saanut hallituspuolueissa ristiriitaisen vastaanoton. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen piti työn verotuksen alentamista hyvänä tavoitteena hallituskauden lopulla.

– En missään tapauksessa ampuisi ehdotusta alas. Tavoite siitä, että hallituskauden lopussa vielä laskettaisiin työn verotusta, on sinänsä hyvä, Mäkynen sanoi Suomenmaalle.

Mäkysen mukaan avaus nostaa kuitenkin pöydälle kysymykset valtiontalouden kokonaisuudesta ja sen pidemmästä näkymästä.

Sen sijaan vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo torjuivat Saarikon veroavauksen suoralta kädeltä.