Nyt puhuu Osmo Soininvaara: Tämä on vihreiden "hirveä moka"

”Ollaan vasemmistolaisia tunteen tasolla.”
Vihreät

Osmo Soininvaara avaa blogissaan sanaisen arkkunsa vihreiden ongelmista.

– Olen pitänyt suuni kiinni asiasta, koska entisen puheenjohtajan ei pitäisi puuttua koko asiaan, mutta kun muutkin entiset puheenjohtajat ovat kantansa sanoneet, avaan minäkin suuni.

Vihreät sai sunnuntaina pidetyissä aluevaaleissa 7,4 prosentin kannatuksen. Se oli vasta kuudenneksi suurin puolue jäädessään jopa vasemmistoliiton varjoon.

Viime vuoden kuntavaaleissa vihreät sai 10,6 prosentin kannatuksen. Sen kannatus putosi lähes kaksi prosenttiyksikköä vuoden 2017 kuntavaaleista.

Monet vihreät vaikuttajat Ville Niinistöstä Pekka Sauriin ja Emma Kariin ovatkin peräänkuuluttaneet rehellistä analyysia puolueen kurimuksen syistä.

Soininvaara katsoo, että vihreiden tulisi houkutella nykyistä pontevammin myös miesäänestäjiä.

– Vihreiden 90 valtuutetusta naisia on 77 ja miehiä 13. Kannatuksen katto on aika matalalla, jos tarkoitus on menestyä vain naisten äänillä.

– Toinen seikka liittyy puolueen asemointiin oikeisto–vasemmisto‑akselilla. Vasemmistolaisten osuus on vihreiden kannattajissa viime vuosina noussut huomattavasti, mutta vasemmistolaisten määrä ei ole noussut. Muut ovat vain kadonneet.

Soininvaaran mukaan ongelma ei kuitenkaan ole vasemmistolaisessa imagossa, vaan sen tyhjyydessä.

– Ollaan vasemmistolaisia tunteen tasolla, mutta ei ole esitetty toimivaa ohjelmaa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Ilmeisesti tämä on sitä identiteettipolitikkaa. Inhoan sitä yli kaiken.

Vihreä vaikuttaja ei ole tyytyväinen puolueen näkyvien poliitikkojen kannanottoihin.

– Ongelmana on niiden eräänlainen naiivius. Vaikeista asioista ei uskalleta puhua, vaan leivotaan se kummallisen unelmahötön alle. Ei ole ymmärretty, että vihreiden kannattajakunta on aivan erilaista. Sille voi puhua analyyttisesti.

Soininvaara summaa, että vihreiden ”hirveä moka” on ollut keskittyminen sen ydinkannattajakuntaan.

– Vihreiden ajatus keskittää sanomansa varmimmille ydinkannattajilleen on vähän sama kuin keskusta puhuisi vain maanviljelijöille.

Soininvaaran mukaan vihreät on tällä hetkellä vaarassa luisua pienpuolueeksi, mutta tarvittavilla korjausliikkeillä pudotus on vielä estettävissä.