Vihreät vaisuina: "On selkeytettävä linjaa"

Aluevaalit

Ylen aluevaaliennusteen mukaan hallituspuolue vihreät on saamassa äänistä 7,3 prosenttia. Puolue on jäämässä vaalien kuudennelle sijalle, vasemmistoliiton taakse.

Vihreät vaikuttajat kommentoivat tilannetta vaali-illan mittaan hyvin niukasti.

Puolueen puheenjohtajaa Maria Ohisaloa sijaistava, koronaeristyksessä oleva kansanedustaja Iiris Suomela ei ollut vielä kello 22:30 mennessä julkaissut Facebookissa tai Twitterissä yhtään kommenttia.

Myöhemmin illalla Suomela myönsi videotervehdyksessään, että Suomen ensimmäiset aluevaalit olivat vihreille tappiolliset.

Suomelan mukaan aluevaalit eivät vihreiden sote-alan osaajien panoksesta huolimatta ole olleet puolueelle helpoimmat, koska kampanjan aikana ei ollut mitään aiempaa kokemusta, johon olisi voinut nojata.

Hän sanoi myös kampanjoinnin olleen pandemia-aikana monelle haastavaa. Niin se toki on ollut myös muille puolueille, hän lisäsi.

Äitiysvapaalla oleva Maria Ohisalo totesi, että puolueella on mietittävää toivottua heikommassa tuloksessa.

Hänestä vihreillä on aluevaltuustoissa näytön paikka.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari puolestaan totesi vaali-illan olleen raskas.

– Oli tiedossa, että aluevaalit voivat olla vihreille vaikeat ja sitä ne olivat. Puolueessa on selkeytettävä linjaa ja löydettävä keinot lunastaa suomalaisten luottamus, Helsingin kaupunginvaltuutettu pohti.

Niin ikään kaupunginvaltuutettuna Helsingissä istuva kansanedustaja Mari Holopainen totesi, että aluevaalit olivat vihreille vaikeat.

– Teemat eivät ole nuorten äänestäjien kiinnostuksen kärjessä. Helsingissä ei äänestetty. Ehdokkaat tekivät kovan työn. Vaalitulos kertoo, että muutoksia tarvitaan. Viesti ei tavoittanut.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö laski, että hallituspuolueiden kannatus oli Ylen ennusteessa kovalla tasolla.

– Vaikka kokoomuksen voitto selvä, on hallituspuolueet yhdessä myös voittaja. Uusjakoa hallituksen sisällä, jossa vihreät kärsi. Persujen romahdus.

– Eli tavallaan sellaista aatteellista viestiä tästä ei voi vetää, että ihmiset kaipaisivat oikeistolaisempaa politiikkaa aluevaltuustoissa – pikemminkin päinvastoin. Huolestuttavaa on se, että äänestysprosentti jää niin alhaiseksi. Kaventaako se äänten moninaisuutta alueilla?

Juttua täydennetty Mari Ohisalon tviitin osalta klo 23:10 ja Iiris Suomelan kommenttien osalta klo 23:50.