Ville Niinistö: "Suureksi puolueeksi kasvetaan avautumalla, nyt on kavennuttu ja käännytty sisään" – vihreissä alkoi jälkipyykki vaalitappion jälkeen

Vihreät

Vihreiden äänisaalis aluevaaleissa jäi 7,4 prosenttiin, ja tappion jälkeinen jälkipyykki alkoi välittömästi. Europarlamentaarikko ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö luonnehti tulosta suoraan huonoksi ja peräsi puolueelle uutta alkua.

Niinistö tviittasi, että suureksi puolueeksi kasvettiin laventamalla teemoja ja johtajuutta. Se oli velvoittava tavoite, jossa puolueen piti avautua.

– Nyt on kavennuttu, käännytty sisään, Niinistö moitti.

Vihreiden tappioon vaikuttivat Niinistön mukaan myös puolueen organisaation heikkoudet, jotka tulevat esille erityisesti hallitusvastuussa.

– On paljon vaikeampi kasvaa suureksi puolueeksi kuin pysyä siellä. Vihreillä ei ole sitä koneistoa ja historiaa, mikä on kolmella perinteisellä suurella puolueella.

Hallitusvastuu on kuluttavaa, ja viestin saaminen esille voi olla vaikeaa kompromissien ja suurten puolueiden paineessa.

– Siinä helposti käperrytään ja ajetaan omia viestejä koko ajan kapeammasta kärjestä kapeammalla yleisölle, jotta edes jotenkin erotutaan, Niinistö summasi.

Myös pitkän linjan vihreä vaikuttaja Pekka Sauri katsoi, että vihreillä on edessään perusteellinen oman poliittisen vaihtoehdon arviointi.

Vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari totesi, että puolueessa on selkeytettävä linjaa ja löydettävä keinot lunastaa suomalaisten luottamus.

– Raskas vaali-ilta. Oli tiedossa, että aluevaalit voivat olla vihreille vaikeat ja sitä ne olivat, Kari kirjoitti.

Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela joutui jäämään lapsensa koronatartunnan takia pois Kuntatalon vaali-illasta, mutta kommentoi tulosta Twitterissä.

– Aluevaalit olivat vihreille vaikeat. Tulos on meille selkeä tappio. Paljon on vielä tehtävää, jotta tästä noustaan, Suomela totesi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli silti toiveikas ensi vuoden eduskuntavaalien suhteen.

– Tuloshan ei ollut vihreiden kannalta kovin hyvä. Tietysti se, että Helsinki puuttui tästä vaalista, niin varmaan vihreillä näkyy erityisen paljon, koska Helsinki on ollut niin vahva alue. Kyllä uskon, että tästä selvitään ja sitten lähdetään kohti eduskuntavaaleja, Haavisto sanoi Brysselissä.