Myös ulkomailla annetut äänet lasketaan Suomessa
Ennakkoäänestys ulkomailla sujuu aivan samalla tavalla kuin Suomessa ennakkoäänestyspaikoissa. Kun ennakkoäänestys on päättynyt, vaalitoimitsijat toimittavat äänikirjekuoret ensin ulkoministeriölle ja sieltä ne toimitetaan pikavauhtia asianomaiseen kuntaan.
– Kaikki äänet päätyvät lopulta siihen äänioikeutetun kotikuntaan tai sitten väestökirjanpitokuntaan, josta viimeksi mainittu koskee ulkosuomalaisia, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo.
Kun suomalainen muuttaa pysyvästi ulkomaille, hän menettää kotikuntalain mukaisen kotikunnan. Suomessa kansalaisella pitää kuitenkin olla jokin kunta, johon väestökirjanpidossa merkitään Suomen kansalaiseksi, ja se on nimeltään väestökirjanpitokunta. Useimmiten se on sama kunta, josta on muuttanut pysyvästi ulkomaille.
Ennakkoääniä, myös ulkomailla annettuja, voidaan alkaa laskea vaalipiirilautakunnassa vaalipäivän aamuna aikaisintaan kello 10.
– Se tapahtuu suljetussa tilassa, eikä sieltä saa mitään tietoja laskennan etenemisestä vuotaa ulkopuolelle ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista kello 20, Jääskeläinen painottaa.
Washingtonin suurlähetystöstä kerrotaan, että Yhdysvaltojen 18 ennakkoäänestyspaikkaa on jaettu niin, että suurlähetystö järjestää ennakkoäänestyksen pääkaupunkialueella kattaen Virginian ja Marylandin osavaltiot. Muu maa on jaettu Los Angelesin ja New Yorkin pääkonsulaattien osalta niin, että Los Angelesilla on vastuullaan 10 äänestyspaikkaa ja New Yorkilla seitsemän.
– Suurlähetystössä ja pääkonsulaateissa konsulipalveluvastaavat tiimeineen hoitavat eduskuntavaalien ennakkoäänestysjärjestelyt, eli ennakkoäänestystä järjestää (edustustosta riippuen) noin 3–5 virkamiestä edustustoa kohden, suurlähetystöstä kerrotaan.
Suurlähetystössä ja pääkonsulaateissa vaalivirkailijat ovat toimipaikkojen omaa henkilökuntaa. Muilla äänestyspaikoilla virkailijat ovat kunniakonsuleja sekä heidän valitsemiaan vapaaehtoisia.