Mustajärvi torjuu USA-puolustussopimuksen – letkautus Soinille rukousaamiaisesta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi ei halua Suomen solmivan puolustusyhteistyösopimusta Yhdysvaltain kanssa.

Hän sanoi Vasemmistoliiton kesäkokouksessa Jyväskylässä, että vasemmiston tulee ottaa selkeän kielteinen kanta sopimukseen.

– Sen sopimuksen liitteenä on hintalappu, jossa amerikkalaishävittäjistä maksetaan kaksinkertainen hinta julkisuudessa olleeseen hinta-arvioon verrattuna, hän arvioi lohkaisten, että siinä tulee Timo Soinin amerikkalaiselle aamupuurolle kova hinta.

Soini osallistui helmikuussa presidentti Barack Obaman rukousaamiaiselle.

Eduskunnan puolustusvaliokunnassa istuva Mustajärvi pitää luontevana vasemmiston ja vihreiden yhteistyötä sodan ja rauhan kysymyksissä

– Mitä kireämmäksi kansainvälinen ilmapiiri käy, sitä tärkeämpää on rajoittaa sapelinkalistelua eikä suinkaan sitä lisätä. Suomen ei tarvitse kumartaa sen paremmin länteen kuin itäänkään, vaan muistaa Suomen ulkopolitiikan pitkän linjan opetukset, hän neuvoo.

Perussuomalaisille Mustajärvi heittää piikin muistuttaen, että Nato-selvitys annettiin eduskunnalle Vapun aattona ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tuotiin eduskuntaan juhannusviikolla:

– Jos perussuomalaiset sektoriministerit, ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö, jatkavat samaa kansalaiskeskustelua halveksivaa linjaansa, puolustuspoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle varmaan jouluaattona, hän letkauttaa.

Hallitus on luvannut tuoda edusuntaan puolustuspoliittisen selonteon ennen joulua. Se täydentää keväällä annettu ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, jonka käsittelyn eduskunta aloittaa kokoonnuttuaan syysistuntokaudelle syyskuussa.