Muovisten pillien ja vanupuikkojen kielto etenee EU:ssa ryminällä

Muovin korvaaminen

Monien tuttujen kertakäyttöisten muovituotteiden kieltäminen EU:ssa etenee nyt nopeasti. Suhtautuminen on tiukentunut, koska merten roskasta valtaosa on kertakäyttömuovia.

EU-parlamentti antoi keskiviikkona odotetusti tukensa sille, että muovisten kertakäyttöastioiden, vanupuikkojen ja muun muassa pillien myynti kielletään vuodesta 2021.

Parlamentti hyväksyi kannan murskaluvuin ja lisäsi kieltolistalle vielä muun muassa polystyreenivaahdosta tehdyt pikaruokarasiat.

Laki jatkaa nyt matkaansa EU:n rattaissa. Valmista pitäisi saada vielä tämän vuoden aikana, kuten vaihtuva puheenjohtajamaa Itävalta on linjannut.

Kaikille muovituotteille ei löydy korvaavaa materiaalia, minkä takia niiden käytön vähentämiselle asetetaan vain tavoitteita. Jäsenmaiden pitää vähentää esimerkiksi kertakäyttöisten hampurilais- ja voileipärasioiden kulutusta vähintään neljänneksellä vuoteen 2025.

Kunnianhimoiset tavoitteet asetetaan myös muovipullojen kierrätykselle ja sille, että kalastustarvikkeet kierrätetään.

Suomalaisyhtiö Kotkamills toivoo, että muovista yritettäisiin eroon myös kartonkipakkauksissa.

Yhtiö valmistaa muovitonta kartonkia, josta voi tehdä esimerkiksi kertakäyttökuppeja. Toimitusjohtaja Markku Hämäläisen mukaan kahvikuppien tai hampurilaispakkausten kaltaisten tuotteiden pintaan ei enää tarvita muovikerrosta laadun takia.

– Teknologia on ollut kaikkien saatavilla jo muutama kymmentä vuotta. Tässä ei ole kerta kaikkiaan mitään uutta, Hämäläinen sanoo.

Hän toivoo, että muovipäällysteisestä kartongista siirryttäisiin muovittomaan muutamien vuosien kuluessa.