Muovijalostamo on askel eteenpäin

Ensi vuoden alusta muovia käyttävien tuottajayhteisöjen on huolehdittava myös kotitalouksien muovipakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi muovia pakkausmateriaalia käyttävien elintarviketuottajien on osallistuttava kierrätyksen järjestämiseen.

Kotitalousmuovin keräyspisteverkoston pitäisi toimia Suomessa vuoden alusta noin 500 pisteen voimin. Todennäköisesti aivan koko verkosto ei ole toiminnassa vuoden alusta.

– Keräyspisteverkoston rakentamisen kanssa on nyt aikamoinen kiire, muovipakkausten kierrätyksestä vastaavan tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini kertoo.

Keräyspisteiden perustamisesta ja operoinnista vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.

Riihimäelle Ekokemin tehdasalueelle on rakentumassa Suomen ensimmäinen muovijalostamo, jonne elinkeinoelämän omistama Suomen Uusiomuovi toimittaa kerättyjä kuluttajapakkauksia jalostettavaksi uudeksi kierrätysmuoviksi teollisuuden käyttöön. Tehdas aloittaa toimintansa ensi vuoden puolivälissä, siihen saakka kerättyjä kierrätysmuoveja varastoidaan.

Muovipakkausjätettä kertyy Suomessa vuositasolla tuhansia tonneja. Kotitalouksien kierrätysmuoveissa hyvänä tavoitteena voi aluksi pitää 20 prosentin kierrätysastetta.

– Kotitalouksien kierrätysvolyymia ei voi kuin arvailla, Soini sanoo.

Suurin osa kotitalouksien muovisista pakkauksista käy kierrätykseen, esimerkiksi muovipussit, ruuan muovipakkaukset ja purkit. Tosin pvc-muoveja ei voi kierrättää.

Kotitalouksien muovijäte on yksi vaikeimmin kierrätettävistä materiaaleista, sillä muoveiksi ymmärrettävien aineiden kemiallinen koostumus voi vaihdella paljon.

– Elinkeinoelämältä saa kierrätykseen puhtaita ja tasalaatuisia muoveja, kun kotitalouksien muovipakkausjäte joudutaan lajittelemaan ja pesemään , Soini sanoo.

Elinkeinoelämän muoveista kierrätetään nykyisellään jo lähes puolet.

Kotitalouksien likaiset muovit päätyvät jätteenpolttolaitoksiin, joissa ne palavat puhtaasti energiaksi.