MTK:lta tymäkät terveiset hallitukselle – ”Poikkeustilanne voi aiheuttaa vakavan ja pitkäkestoisen markkinahäiriötilan”

Kehysriihi

Hallituksen on kehysriihessään keskityttävä määrätietoisesti poikkeustilan aiheuttamien ongelmien hallintaan ja lähikuukausien varautumiseen, vaatii Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK).

MTK:n mukaan ruuantuotannon pelastus- ja valmiuspaketilla varmistettaisiin tulevan kasvu- ja satokauden onnistuminen sekä varauduttaisiin moniin pitkävaikutteisiin riskeihin.

Kotimaisella ruoantuotannolla on järjestön mukaan monia suuria ja akuutteja haasteita, kuten heikentynyt talous- ja rahoitustilanne, kausityövoiman saatavuus sekä viljelijöiden työkunnon, työterveyden ja riittävän lomituksen varmistaminen kaikissa oloissa.

MTK:n mielestä yhdistysmuotoinen elinkeinotoiminta sekä maatalouden ohessa harjoitettavat elinkeinot kuten metsätalous, maaseutumatkailu ja suoramyyntiyrittäjyys tulee saada kriisirahoituksen piiriin.

MTK muistuttaa tiedotteessaan, että YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan koronavirus on uhka globaalille ruokaturvalle.

MTK:n mukaan poikkeustilanne voi aiheuttaa vakavan ja pitkäkestoisen markkinahäiriötilan kansainvälisiin ja kotimaisiin ruokaverkostoihin.   

– Tuleva kasvu- ja satokausi on ratkaiseva huoltovarmuudellemme. Odotettavissa on, että maataloudelle tärkeiden tuotantopanosten, tarvikkeiden ja investointihyödykkeiden hinnat nousevat ja niiden saatavuuteen tulee vakavia ongelmia, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Hallitus kokoontuu kehysriiheen tiistaina ja keskiviikkona 7.–8. huhtikuuta.