Akava haluaa nostaa työttömyysturvaa määräaikaisesti – ja uuden hallitusohjelman sekä valmiuden rakenteellisiin uudistuksiin

Työttömyysturvan noston ohella palkansaajien kolme keskusjärjestöä haluaa uudistaa palkkatukea
Kehysriihi

Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava haluaa, että hallitus sopii lähestyvässä kehysriihessä työttömyysturvan määräaikaisesta korottamisesta sekä yrityksille suunnattavan suoran tuen lisäämisestä.

– Suoran tuen osuutta on vieläkin lisättävä yrittäjille ja yrityksille, jotta konkursseja tulisi vähemmän, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Työttömyysturvan määräaikaista korottamista 50 eurolla kuussa Akava vaati jo viikonloppuna yhdessä muiden palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n kanssa. Järjestön toiveessa järjestely alkaisi heinäkuun alussa ja olisi voimassa vuoden loppuun.

Lisäksi kolme järjestöä haluavat yhdessä uudistaa palkkatukea ja keskeyttää työttömyysturvan enimmäismaksuajan laskennan.

Akavan Fjäderin mukaan hallituksen on aloitettava uuden hallitusohjelman laatiminen koronaviruksen muuttaman taloudellisen tilanteen vuoksi. Hän sanoo, että hallituksen on valmistauduttava rakenteellisiin muutoksiin.

Fjäderin mukaan hallituksen tulee tehdä lyhyen aikavälin ratkaisuja ainakin vuoden 2021 loppuun saakka. Sen ohella hän kaipaa valmistelua sen eteen, että työllisyysaste voitaisiin nostaa tulevaisuudessa 78 prosenttiin. Nykyisessä, viime vuonna laaditussa hallitusohjelmassa työllisyysasteen tavoitteeksi on asetettu 75 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

Verotusta ei Fjäderin mukaan saa lisätä.

– Meidän tulee panostaa asioihin, jotka tukevat talouskasvua ja työllisyyskehitystä, hän sanoo.