Ministeri hermostui perussuomalaisten kansanedustajan väitteisiin: “On harmi, että Mäkelä ei ole eduskunnassa ollessaan oppinut edes ilmastopolitiikan perusasioita”

Politiikka

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) esittää virheellisiä väittämiä hallituksen ilmastopolitiikasta, sanoo ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Uuden Suomen blogissaan.

Mäkelä sanoo kirjoituksessaan , että Tiilikaisen ajama EU:n päästökaupan laajentaminen hyödyttää Itä-Euroopan maita ja koituu suomalaisten omakotitalossa asuvien kansalaisten maksettavaksi.

Tiilikaisen mukaan väite ei pidä paikkaansa.

– Päinvastoin. Juuri lämmityksen sisällyttäminen päästökauppaan toisi myös lämmitykseen yhtä tiukan ohjauksen kaikkia jäsenmaita koskien. Silloin ei olisi eroa, syntyvätkö lämmityksen päästöt Puolassa, Romaniassa, Suomessa vai Ranskassa, Tiilikainen kirjoittaa .

Tiilikaisen mukaan EU:n ilmastopolitiikan tulosten kannalta on tärkeää, että kaikkien maiden päästöjä kohdellaan samanarvoisesti.

Ministeri sanoo, että päästökaupan piirissä tapahtuu juuri näin, koska säännöt ovat yhtä tiukat kaikissa jäsenmaissa.

– Nykyisellään tämä koskee jo teollisuuden ja energiantuotannon päästöjä, jotka ovat noin 40 prosenttia kaikista päästöistä.

Lämmityksessä tilanne on Tiilikaisen mukaan toinen, vaikka lämmityksen päästöt ovat merkittävät.

­– Jokainen jäsenmaa tekee omia toimiaan esimerkiksi fossiilisia lämmityspolttoaineita verottamalla, parantamalla energiatehokkuutta rakennuksissa tai sitten ei tee toistaiseksi paljon mitään.

Esitykseni tehostaisi EU:n ilmastopolitiikkaa erityisesti itäisissä jäsenmaissa.

Kimmo Tiilikainen

Tiilikainen kertookin esittäneensä EU:n ilmastotoimien tiukentamista ja yhtenä toimenpiteenä päästökaupan laajentamista kattamaan myös lämmityksen päästöt.

Hänen mukaansa esitys tehostaisi EU:n ilmastopolitiikkaa erityisesti itäisissä jäsenmaissa.

– On harmi, että edustaja Mäkelä ei ole eduskunnassa ollessaan vielä oppinut edes ilmastopolitiikan perusasioita. Tai jos on, sitten hän yrittää tahallaan johtaa lukijoita harhaan toistamalla perussuomalaisten puoluetoimiston propagandamyllyn virheellisiä väitteitä.