Metsänomistajien veroetu paranee – Eduskunta näki päätöksessä sekä isänmaallisuutta että röyhkeyttä
Metsänomistajien veroetu paranee entisestään. Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan metsävähennyksen korotus on ”merkittävä linjaus suomalaisen perhemetsätalouden puolesta”.
– Uudistus parantaa kotimaisten metsänomistajien edellytyksiä omistaa metsää suhteessa metsärahastoihin ja ulkomaisiin sijoittajiin, jotka ovat kasvattaneet omistustaan erityisesti maaseudulla. Aikaisemmat hallitukset Sipilästä Mariniin eivät koskeneet prosenttiosuuteen, Purra huomautti eduskunnassa.
Petteri Orpon (kok.) hallitus korottaa metsävähennystä 60 prosentista 75 prosenttiin. Ensi vuoden alussa voimaan tulevan muutoksen myötä metsänomistaja voi siis saada metsän tuottamista pääomatuloista 75 prosenttia verottomina.
Oppositiopuolue keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Tuomas Kettunen antoi hallitukselle tunnustusta päätöksestä.
– Nyt tuli hyvä esitys hallituksen suunnalta. Nimittäin metsävähennyksen korotus on konkreettinen tapa osoittaa valtion suunnalta, että me haluamme tukea tavallista suomalaista metsänomistajaa, vahvistaa maaseudun elinvoimaa ja edistää kestävää metsätaloutta kotimaisin keinoin, Kettunen sanoi lakiesitystä koskevassa lähetekeskustelussa.
Kettunen näki päätöksessä myös ilmastopolitiikkaa.
– Mitä paremmin suomalaiset metsänomistajat hoitavat metsiään, sitä paremmin nämä metsät sitovat hiiltä tulevaisuudessa, hän lausui.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä oli päinvastaista mieltä.
– Hallituksen esitys metsävähennyksen korottamiseksi on röyhkeä ja vastuuton niin ilmaston, luonnon monimuotoisuuden kuin verotuksen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, hän paalutti.
– Kyseessä on siis kymmenien miljoonien vuosittainen verotuki, pääomiin ja pienelle joukolle kohdistuva ja vieläpä ympäristölle haitallinen tuki. Jo valmiiksi anteliaan veroedun korottaminen kannustaa lisähakkuisiin aikana, jolloin Suomen metsien hiilinielut ovat romahtaneet ja luonnon monimuotoisuus heikkenee.
Kivelä ihmetteli, miksi verotukea lisätään pysyvästi, vaikka vain pieni joukko hyötyy.
– Mutta rahaa tosiaankin näköjään hallituksella on, hän sanoi.
Lakiesityksen mukaan korotus pienentää verotuloja yhteensä noin 32 miljoonaa euroa vuodessa.
SDP:n kansanedustaja, ex-ministeri Timo Harakka sanoi, että metsänomistajana hänen pitäisi kiittää hallitusta. Hän piti kuitenkin ristiriitaisena sitä, että samaan aikaan ay-jäsenmaksujen verovapaus, työhuonevähennys ja työsuhdepolkupyöräetu poistuvat.
– Joten nyt sitten 30 miljoonan lisäeuron lahja niille, jotka eivät sitä entisestään tarvitse. Tämä on kerta kaikkiaan röyhkeää ja vastuutonta politiikkaa.
SDP:n kansanedustajan Joona Räsäsen mukaan metsänomistajilla on jo kannuste myydä metsää eli harjoittaa aktiivista metsätaloutta.
– Se tapahtuu tällä hetkellä jo ihan markkinaehtoisesti, eikä ole näköpiirissä mitään sellaista, että tässä markkinatilanne muuttuisi eli toisin sanoen puun saatavuus oikeasti parantuisi, vaan todellisuudessa hinnat tulevat pysymään korkealla myös jatkossa.

Keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen huomautti, että nyt metsärahastoja ja muita institutionaalisia sijoittajia verotetaan kevyemmin kuin luonnollisia metsänomistajia ja yhteismetsiä.
– Tämänkin johdosta tämä hallituksen esitys on erittäin hyvä. Metsävähennysprosentin korottaminen on isänmaallinen teko hallitukselta. Se parantaa yksityismetsänomistajien ja yhteisömetsänomistajien suhteellista asemaa metsätilamarkkinassa.
Kokoomusedustaja Markku Eestilän mukaan hallituksen esitys nimenomaan pyrkii pitämään metsät suomalaisessa omistuksessa, jolloin ne todennäköisesti paremmin palvelevat metsäteollisuutta, sahoja, työllisyyttä ja vientiä.
– Minun mielestäni tämä hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittu metsävähennyksen nosto 75 prosenttiin on se keino, millä me halutaan nimenomaan luoda uskoa siihen, että suomalaisten kannattaa ostaa metsätiloja.
– Se on verotuksellisesti vähän edullisempaa, ja sitä kautta on uskoa siihen, että puu liikkuu Suomessa, vaikka meillä on uhkakuvakeskusteluja ollut ilmastonäkökulmasta aika paljon, Eestilä sanoi.