Matti Vanhasesta eduskunnan puhemies – kokoomus protestoi puhemiesvaalissa

Haatainen ja Eerola joutuvat sairauslomatuuraajiksi kahteen otteeseen
Puhemiehen vaali

Eduskunnan uusi puhemies on keskustan nykyisen eduskuntaryhmän kokenein kansanedustaja, entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Vanhanen sai eduskunnan käymässä puhemiehen vaalissa 141 ääntä. Tyhjiä ääniä jätettiin 39. Kokoomuksen Ilkka Kanerva ja Paula Risikko sekä keskustan Mikko Kärnä saivat yhden äänen kukin. Tyhjät protestiäänet tulivat kokoomukselta, joka menetti paikkansa puhemiehistössä.

Vanhanen kertoi tiedotustilaisuudessa valintansa jälkeen, että hänellä on edessä kaksi erillistä sairauslomajaksoa, joista ensimmäinen alkaa jo ensi viikolla.

– Ensimmäinen operaatio tehdään viikon päästä ja toinen elokuun puolivälissä. Tämä talo työskentelee nykyään siten, että on sitten kyse äitiys- tai isyysvapaasta tai sairaudesta, niin ne pitää pystyä hoitamaan.

– Ja varapuhemiehillä tulee olemaan erityisesti syksyn alussa tuurattavaa, kahdella pitää pystyä selviämään ennalta määrämättömän ajan, toivottavasti ei kovin pitkään, Vanhanen sanoi.

Uusi puhemies myönsi, että eduskunnan varapuhemiesten määrän lisäämistä kannattaisi ehkä harkita. Jos yksi on rivistä pois, toinen ei enää oikein saisi enää sairastua.

– Mutta tästä ei ole vielä linjauksia oikein tehty.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin SDP:n Tuula Haatainen. Hän sai 162 ääntä. SDP:n Kimmo Kiljunen sai neljä ja ääntä ja edustajat Hussein al-Taee (sd.), Sirpa Paatero (sd.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) äänen kukin. Tyhjiä ääniä jätettiin neljä.

Toiseksi varapuhemieheksi äänestettiin perussuomalaisten Juho Eerola 148 äänellä. Kokoomuksen Petteri Orpo sai kaksi ja perussuomalaisten Ari Koponen yhden äänen. Toisen varapuhemiehen vaalissa jätettiin yhdeksän tyhjää ääntä.

Valinnassa noudatettiin näin vuonna 1991 alkanutta käytäntöä, jossa eduskunnan puhemiehen paikka on kuulunut toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

Eerola arveli, ettei kokoomukselle jäänyt valinnoista kuitenkaan isompaa kiveä kenkään. Hänen mukaansa jokainen puolue eduskunnassa joutuu aika ajoin nielemään jotain, joka ei itsestä tunnu mukavalta.

Poikkeuksellista tällä kertaa on kuitenkin se, että keskusta sai puhemiehen paikan vasta eduskunnan neljänneksi suurimpana puolueena.

Suurimmat oppositioryhmät perussuomalaiset ja kokoomus ovat arvostelleet kovin sanoin ratkaisua, joka vei kolmanneksi suurimmalta puolueelta kokoomukselta paikan puhemiehistössä.

Puhemiesten paikkojen jaosta ei sinänsä säädellä missään, vaan se perustuu poliittisiin sopimuksiin ja noudatettuun traditioon.

Vanhanen sanoi jatkavansa puhemiehenä eduskuntatyön kehittämistä. Kyselytunnit tulevat kuitenkin pysymään ennen kaikkea opposition areenana kysyä ja hiillostaa hallitusta.

Matkan varrella voidaan Vanhasen mukaan kuitenkin viime vaalikauden tapaan järjestää joitakin kyselytunteja myös kysymys-vastaus -periaatteella.

– Valtaosaltaan tulee olemaan niin, että on pari kolme pääaihetta, joista debatti tullaan käymään, hän arvioi.