Massiivinen yhdysvaltalaisalus tulee etelärannikolle turvaamaan Suomen teollisuuden kaasunsaantia

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan terminaalilaivan tulo mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta
Energia

Suomen hallitus järjesti perjantaina harkitun tiedotuksellisen vastaiskun Venäjälle, joka katkaisee lauantaiaamuna maakaasun toimitukset Suomeen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. Terminaalilaiva Exemplar tulee näillä näkymin vuoden lopulla Suomen etelärannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.

Saarikon mukaan kelluvan LNG-terminaalin tulo Suomeen on merkittävä askel Suomen energiahuoltovarmuuden parantamisessa. Hänen mukaansa alus tulee käytännössä mahdollistamaan Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.

–  Me emme halua rahoittaa suomalaisilla varoilla (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin pyrkimyksiä tuhota Ukrainaa, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan yhdysvaltalaislaivan Suomeen-tulon taustalla ei ole Suomen ja Yhdysvaltain hallitusten yhteistyötä, vaan kysymys on markkinaehtoisesta yritysten välisestä yhteistyöratkaisusta.

LNG eli nesteytetty maakaasu kuljetetaan tankkereilla terminaalilaivaan, missä se höyrystetään jälleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan Suomeen saapuva terminaalialus on varsin mittava, sillä yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta. Pituutta aluksella on lähes 300 metriä.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin se varmistaisi teollisuuden kaasunsaannin ensi talvena.

Gasgridin toimitusjohtajan Olli Sipilän mukaan terminaalialuksen tarkka sijoituspaikka on vielä auki.

–  On vielä useita paikkoja, joita arvioidaan eri näkökulmista, Sipilä sanoi.

Saarikko ja Sipilä toivoivat, että viranomaiset luvittavat laivan tarvitsemat satamarakenteet pikaisesti ja ne saadaan myös pikaisesti rakennettua, jotta laiva saadaan käyttöön jo tulevana talvena.

–  Tilanne on nyt poikkeuksellinen ja silloin edellytetään myös poikkeuksellisen ripeää toimintaa, Saarikko sanoi.