Marinin veroavaus nosti karvat pystyyn – Keskustan Lohi: Jo nykytilanne on vääryys

Politiikka

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi torjuu jyrkästi pääministeri Sanna Marinin (sd.) haaveet progressiivisemmasta kuntaverosta. Lohen mukaan ansiotulojen verotusta täytyy katsoa kokonaisuutena.

– Meillä on jo nyt ankarasti tulojen kasvun mukaan kiristyvä ansiotulojen verotus. Se vaikuttaa halukkuuteen ottaa vastaan lisätöitä tai pyrkiä vaativampiin töihin, Lohi sanoo tiedotteessaan.

–  Myös kuntavero on jo nyt progressiivinen vähennysjärjestelmän vuoksi. Alle 40 000 euron vuositulojen ankara progressio perustuu nimenomaan kuntaveron progressioon, sillä valtion tuloveroa maksetaan käytännössä vasta 40 000 euron vuosituloista alkaen.

Pääministeri Marin sanoi Ylen kuntavaalitentissä torstaina, että olisi oikeudenmukaista, jos kunnille ohjattaisiin jokin osuus pääomatuloveroista.

Demarijohtajasta olisi syytä pohtia, olisiko kuntaverotuksen syytä olla progressiivista, samoin kuin valtion tuloverotus on.

Lohi katsoo, että ansiotulojen progression sijaan työn verotukseen kohdistuu kevennyspaineita. Hän painottaa, että Suomen menestyminen ja kasvu vaatii yhä enemmän korkean tuottavuuden työtä.

Siihen täytyy Lohen mukaan kannustaa myös verotuksen keinoin. Hän harmittelee sitä, että julkisen talouden kunnon vuoksi veronkevennykset eivät ole juuri nyt mahdollisia.

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja toteaa, että SDP:n esitys rankaisisi kohtuuttomasti tavallisia palkansaajia, kuten palomiehiä, sairaanhoitajia tai kirjanpitäjä, jotka haluaisivat tienata vähän lisää.

Lohi huomauttaa, että verottaja vie pienituloisilla jo nyt lisätuloista 40 prosenttia ja keskituloisilla lähemmäksi puolet.

Hän painottaa tiedotteessaan, että jo nykytilanne on vääryys, eikä verotuksessa ole keskustan mielestä kiristämisen varaa.