Maatalous säästyy kurimukselta ensi vuonna – tuleviin leikkauspaineisiin täytyy kuitenkin löytää ratkaisuja, keskustameppi Katainen sanoo

Elsi Kataisen mukaan jäsenmaiden maksuosuuksien korotuksia tulisi harkita, koska se olisi yksi keino välttyä maatalouden leikkauksilta
EU

Euroopan parlamentti on äänestänyt kannastaan EU:n vuoden 2020 budjettiin.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on lopputulokseen tyytyväinen ja pitää tärkeänä, että Euroopan parlamentti ei lähde leikkaamaan maataloudesta tässä budjetissa, joka on viimeinen ennen tulevaa EU:n rahoituskautta.

– Meidän velvollisuutemme on pitää huolta siitä, etteivät brexit ja muut budjettipaineet kaadu yksin maatalouden ja ruuantuotannon kannettavaksi.

– Eurooppalaiset ansaitsevat lähellä tuotettua, turvallista ja kestävää, laadukasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Siksi eurooppalaisten viljelijöiden toimintaedellytykset on edelleen turvattava, Katainen linjasi Strasbourgin täysistunnon budjettikeskustelussa.

(YouTube)

Leikkauspaineet maataloutta kohtaan ovat kovat tulevassa vuosien 2021–2027 rahoituskehyksessä, josta valtion päämiehet kävivät Suomen ehdotuksen pohjalta ensimmäisen keskustelun viime viikolla.

Ryhmänsä budjettineuvottelijana maatalousvaliokunnassa toimineen Kataisen mukaan ratkaisuja maatalouden budjettileikkauksiin on etsittävä kaikin keinoin.

 – On rehellisesti arvioitava, voidaanko jäsenmaiden maksuosuutta EU:n budjettiin maltillisesti nostaa tulevalla rahoituskaudella. Tämä olisi yksi keino välttyä myös EU:n komission ehdottamilta valitettavilta maatalouden leikkauksilta, Katainen toteaa tiedotteessaan.