Luonnonsuojeluliitto: Rauhanomainen rinnakkainelo ihmisen ja suden välillä on edistynyt myönteisesti

Sudet

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää susikannan kasvua odotettuna tappolupien vähentymisen ja laittoman tappamisen vastaisen työn ansiosta.

– Rauhanomainen rinnakkainelo ihmisen ja suden välillä on edistynyt myönteisesti, järjestö katsoo tiedotteessaan.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen kanta-arvion mukaan susi arvioitiin olleen maaliskuussa noin 216−246 yksilöä. Vuotta aiemmin kannan suuruudeksi arvioitiin 185−205 yksilöä. Laumoja oli 30, joista 24 kokonaan Suomen puolella. Laumojen kokonaismäärä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 25 prosenttia.

– Sudet ovat pysyneet nyt hyvin metsän puolella eikä suuria kotieläinvahinkoja ole aiheutunut poronhoitoalueen eteläpuolella, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä toteaa.

Hän kehottaa kehittämään yhteiseloa suden kanssa muun muassa SusiLIFE-hankkeen avulla.

–Esimerkiksi susiaitojen rakentaminen on tehokas keino vähentää suden aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi ongelmayksilöitä voi poistaa poikkeusluvilla. 

Luonnonsuojeluliitto katsoo kuitenkin, että poikekuslupamäärien on pysyttävä alhaisina ja laittoman pyynnin ehkäisyä on jatkettava.

–Ennustemallin mukaan susikannan ei odoteta merkittävästi runsastuvan maaliskuuhun 2021 mennessä. Tämä johtuu siitä, että pentutuottoon kykenevien parien ja laumojen yhteismäärä on nyt samalla tasolla kuin keväällä 2019, liiton tiedotteessa todetaan.

Kommentit (2)

 • Lukija24

  Pitääkö pihalapsen ympärille ja koulutielle rakentaa susiaita?
  Ainoat ystävällisesti ihmiseen sopeutuneet ”sudet” ovat suden muunnoksia eli koiria.
  Biologisesti susi ei ole muuttunut niistä ajoista miksikään kun niitä oli Suomessa enemmän ja veivät lapsia pihoilta ja tappoivat eritysesti naisia.
  Susi on älykäs eläin ja valloittaa sen reviirin itselleen mikä on otettavissa.
  Jos sudelle ei aseteta ajoissa rajoja niin se muodostaa reviirinsä myös ihmisasutuksen sisään ja silloin on ongelmia varmasti tulossa.
  Susihalaajat tekevät ison vahingon sudelle pyrkiessään sijoittamaan susia asutuille alueille.
  Ensimmäisten tragedioiden tapahduttua susiviha syttyy uudelleen ja korpilaki hävittää suden Suomesta.
  Susi on hieno eläin erämaissa ja sen soisi siellä säilyvän. Kylille se ei kuulu.
  Jomman kumman on väistyttävä ja ei voi olla niin että maaseudulla ihmiset ovat vankeina kodeissaan.
  Pihalapsella on oikeus turvallisuuteen ja omaan pihaansa joka on lainkin mukaan kotirauhaan kuuluvaa aluetta.

  Tv. Matti Toivola Sievi.

 • Lukija40

  Ei tähän mitään kannanhoitosuunnitelmaa tarvita eikä ongelma ratkea mitenkään ns. kannahoidollisella metsästyksellä. Sudet eivät Suomesta koskaan lopu, koska meillä on niin pitkä itäraja. Eivät ne loppuneet 1960-luvullakaan, jolloin sudesta maksettiin vielä merkittävä tapporaha.

  Susien pannoitus on osoittaunut aivan turhaksi ja erittäin kalliiksi toiminnaksi, josta on syytä välittömästi luopua. Eihän siinä ole mitään järkeä, että pannotukseen tuhlataan velkaisen valtion varoja. Kustannus on n. 60.000… 80.000 euroa / pannoitus. Tähän vielä päälle kallispalkkaisten Luken ”suojeluherrojen” seuranta-, yms. kustannukset.

  Koko homma ratkeaisi sillä, että susien metsätys vapautettaisiin ja vapautuvilla pannoituskustannuksilla maksettaisiin esim. 500 €:n tapporaha/susi. Lisää veronmaksajien rahoja säästyisi, kun susivahinkojen korvaukset ja korvauskäsittelytkin jäisivät pois. Säästöjä tulisi vielä siitäkin, että vähennettäisiin Luken turhia ”suojeluintoilijoiden” virkoja.

  Tv: Lauri Palosaari

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen