Lohi: Vuoto asettaa valiokunnan vaikeaan asemaan, mutta pää on pidettävä kylmänä

”Uudistusta on vietävä eteenpäin, vaikka osalla näyttävät hermot pettävän”
Sote

– Vuotojuttu on äärimmäisen vakava asia. On harmillista, jos kaikki eivät ymmärrä asemaansa perustuslakivaliokunnan jäsenenä, valiokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) pahoittelee.

Vuoto on sikäli poikkeuksellinen pelisääntöjen rikkomistapaus, ettei Lohi muista yhtä radikaalia aiemmin tapahtuneen.

– Se, joka tämän teki, pyrki joko tarkoituksellisesti murentamaan perustuslakivaliokuntainstituution arvovaltaa tai sitten hän oli kertakaikkiaan ajattelematon toiminnassaan, Lohi arvioi.

Juuri Helsingistä viikonlopuksi kotiin Rovaniemelle palannut kansanedustaja kertoo ihmisten tarttuneen hihaan ja päivitelleen tapahtunutta.

– Tällaista vuotoa paheksutaan. Ihmetellään, ettei tuolla tasolla pystytä yhteisiä pelisääntöjä kunnioittamaan.

Lohi korostaa, että nyt on pidettävä pää kylmänä ja perustuslakivaliokunnan on jatkettava työtään normaalisti. Hän myöntää tosin vuodon aiheuttavan ikävää spekulointia valiokunnan ympärillä ja siten vaikeuttavan sen työtä.

– Valiokunta joutuu hankalaan tilanteeseen. Ulkopuolelta voi tulla paineita ja saattaa syntyä ajatuksia siitä, että perustuslakivaliokuntaan voitaisiin vaikuttaa ja se voisi lähteä politikoimaan.

Yhtä kaikki Lohen mielestä nyt on vain mentävä eteenpäin. Sama koskee hänen mukaansa koko uudistusta.

– Vaikka osalla näyttävät hermot pettävän, nyt jos koskaan tarvitaan poliittista johtamista ja malttia. Uudistukset käsitellään eduskunnassa ja viedään eteenpäin. Nyt ei kärsi antaa hanskojen tippua, kansanedustaja linjaa.

Hän huomauttaa, että eri puolilla Suomea kaikissa maakunnissa sadat ihmiset tekevät työtä uudistuksen eteen.

– Meillä ei ole poliittisina päättäjinä varaa luovuttaa. Se olisi surkein tulos ja tarkoittaisi, että palvelut kärsisivät

Samanlaisia terveisiä Lohi on saanut kansalaisilta eri puolilta Suomea.

– Päällimmäinen viesti on, että viekää nyt ihmeessä se homma maaliin.