"Lähteekö liittovaltiokehitys nopeutumaan?" – Pirkanmaan keskustalaiset löivät syyskokouksessaan nyrkkiä pöytään unionista sekä mielenterveys- ja koronakriiseistä

Aluevaaleihin keskustapiiri lähtee puolustamaan sekä maakunnan peruspalveluita että erikoissairaanhoitoa
Piirikokous

Keskustan Pirkanmaan piiri on valinnut istuvan puheenjohtajansa Tuukka Liuhan jatkamaan piirin johtopaikalla myös tulevana vuonna. Liuha voitti vaalissa haastajan paikalta kisaan lähteneen Pilvi Kärkelän äänin 40–15.

Keskustapiiri järjesti syyskokouksensa lauantaina Tampereella Finn Medi 5-talon kokoussalissa yliopistollisen keskussairaalan alueella. Pirkanmaalaisia puhuttivat lähestyvien aluevaalien lisäksi EU-, metsä- ja mielenterveysasiat.

Syyskokouksessa hyväksytyssä aluevaaliohjelmassa Pirkanmaan keskustapiiri korostaa palveluiden saatavuutta. Piiri korostaa, että palveluiden tuottajan sijaan tärkeää on tarkoituksenmukaisuus.

– Palvelut turvataan monituottajamallilla julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välisellä yhteistyöllä. Tärkeintä on, että apua saa sujuvasti, nopeasti ja läheltä.

Pirkanmaan keskusta korostaa myös maakuntansa keskuskaupungista Tampereelta löytyvää erityisosaamista.

– Tämä tarkoittaa Pirkanmaalla Tays:n, Sydänsairaalan ja Coxan kehityksen turvaamista. Vahva koulutus ja tutkimus takaa huippuosaamisen omassa maakunnassa.

Terveysteemaa piiri jatkaa kokouksen kannanotossaan kehottamalla koronarokotteen ottamiseen.

– Pandemiasta selviytyminen vaatii kaikkien yhteistä panosta. Mitä enemmän ihmisiä joutuu sairaala- tai tehohoitoon koronatartunnan takia, sen enemmän hoitovelkaa syntyy, kun leikkauksia ja hoitoja joudutaan siirtämään.

– Ota maksuton rokote ja auta pitämään yhteiskunta avoimena. Selätetään pandemia yhdessä, Pirkanmaan keskustalaiset kannustavat.

Reijo Laitinen huomautti yleiskeskustelun puheenvuorossaan, että koronarokotus on riittämättömästä rokotuskattavuudesta huolimatta suositumpi kuin olisi olettanut.

– Vanhastaan tiedetään, että suomalaisista vain 70 prosenttia luottaa tutkittuun tietoon. Mutta nyt jostain syystä onkin vain 20 prosenttia heitä, jotka eivät ole ottaneet rokotusta. Terveys ja kuolemanvaara huolettavat siis heitäkin, jotka eivät muutoin usko tutkittuun tietoon.

– Hieman otti päähän, että jopa lääkärikunnassa on viisi prosenttia niitä, jotka eivät ole ottaneet rokotusta. Ei se tieteellinen koulutuskaan välttämättä auta, Laitinen harmitteli.

Heli Viiri piti puheenvuoron leikkausjonopotilaiden puolesta.

– Jokainen voi miettiä omalle kohdalleen, mitä se olisi, jos rokottamattomien ruuhkauttamat hoitojonot lykkäävät omaa syöpä- tai sydänleikkausta.

– Liika minäkeskeisyys ja velvollisuudentunnon puute on eräs syy liian alhaiselle rokotekattavuudelle, Markku Kivi pohti.

Keskustapiiri järjesti syyskokouksensa Tampereen yliopistollisen sairaalan alueen kokoustiloissa. Hybriditapahtumaan sai osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. (Kuva: Lauri Heikkilä)

Mielenterveysasiat nousivat esille useammassa kokouksen puheenvuorossa. Myös toinen syyskokouksen kannanotoista vaatii toimia mielenterveyspalveluiden turvaamiseksi ja kehittämiseksi.

Miia Rajala muistutti, että käynnissä on mielenterveyskriisi.

– On paljon väkeä, joka voi pahoin, on syrjäytymistä. Tämä on saatava pikimmiten hoidettua. Psyykkisten ongelmien ja sairauksien hoitoa ei saa pitkittää. Kuulostaa aika uskomattomalta, että sopivaa psykoterapeuttia pitää etsiä puoli vuotta tai vuosi.

Sari Hassi korosti, että aluevaltuustoihin tarvitaan paljon osaavia ammattihenkilöitä pitämään mielenterveysasioiden hoitoa esillä.

– Nostaisin esille myös päihdeasiat, ne kulkevat käsi kädessä mielenterveysasioidenkin kanssa. Päihdeongelmat aiheuttavat monenlaista hankaluutta. Nämä asiat on äärimmäisen tärkeää huomioida, pyydän, että ehdolla olevat myös ottavat selvää näistä asioista.

Kokouksen toisessa kannanotossa piirikokous vaatii, että toimivat palvelu- ja hoitopolut turvataan iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

– Tukitoimien antamisessa on diagnoosin ohella otettava huomioon ihmisen yksilöllinen toimintakyky. Palvelutarpeiden arviointi ja yksilöllisiä tarpeita vastaavien palveluiden järjestäminen on laista tuleva velvoite, jota on noudatettava. Myös omaishoidossa tuen tarve on arvioitava yksilöllisesti ja se on suhteutettava omaishoidon vaativuuteen, ei vain diagnoosiin.

– Autismikirjon, ADHD- ja muiden neurokirjon aikuisten kokonaisvaltaiset tukitoimet on oltava hyvin saatavilla terveydenhuollossa ja työllisyyspalveluissa. Matalan kynnyksen tukea ja palveluita on kehitettävä yhteistyössä asiantuntijoiden ja järjestöjen kokemusasiantuntijoiden kanssa, piiri päättää.

Myös kansainvälisestä- ja EU-politiikasta kokousosallistujat pitivät useamman puheenvuoron.

– Mikä on EU:n tulevaisuus? Merkelin kausi on ohi, Saksasta nousee uusi ihminen. Entä mikä on Macronin linja tästä eteenpäin? Lähteekö liittovaltiokehitys nopeutumaan, Pilvi Kärkelä pohti.

Piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha esitti avauspuheenvuorossaan tasapainon hakemista kansallisen edun ja EU:n yhteisen edun välille.

– Jos ytimessä on vain kansallinen etu, ollaan pian tilanteessa, joka on Valko-Venäjän rajalla. Isänmaallista etua taas tarkoittaa, ettei metsiämme hallinnoi Bryssel. Ei siinä ole ristiriitaa, että arvostetaan sekä itsenäisyyttä että yhteistyötä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) EU-erityisavustajana toimiva piiriaktiivi Petra Schulze Steinen esitti kokousväen korville sekä huolestuneita että huojentavia sanoja.

– Saksan linja pysyy pohjoiseurooppalaisena, vaikka eteläisiä elementtejä voi nyt tulla enemmän. Saksassa on valtava investointivaje, joka on muistettava. Siksi se tulee palloilemaan etelän ja pohjoisen periaatteiden välillä. He sanovat myös toisaalta ei velkaunionille, mutta yhä enemmän kyllä liittovaltiokehitykselle.

Syyskokous valitsi puheenjohtajan lisäksi kaksi varapuheenjohtajaa ja piirihallituksen vuodelle 2022. Aluevaaliehdokkaita Pirkanmaan keskustalla on tällä hetkellä 59.

Varapuheenjohtajiksi valittiin istuvat varapuheenjohtajat Linda Lähdeniemi ja Raija Moilanen. Piirihallituksen jäseniksi piirikokouksen valitsemina tulivat Susanne Talonen-Seppälä, Pauli Haapaniemi, Jaana Kilpi-Kiukainen, Pertti Uusi-Erkkilä, Paula Virtanen, Reijo Koskela, Miina-Maija Simonen, Rasmus Korpela, Markku Kivi, Eero Ojanen, Antti Tölli, Riitta Koskinen, Sinikka Lakkinen, Pilvi Kärkelä, Aimo Kaikkonen ja Petra Schulze Steinen.

Piiri on nimennyt aluevaaleihin seuraavat ehdokkaat:

Akaa:

Markku Anttila

Timo Kontio

Tiina Räsänen

Hämeenkyrö:

Raimo Hamari

Jaana Kilpi-Kiukainen

Mervi Koponen

Eeva Linnainmaa

Katariina Pylsy

Ikaalinen:

Hanna Mattila

Matti Äijö

Juupajoki:

Tarja-Riitta Koskinen

Kangasala:

Hanna Holma

Eero Ojanen

Eveliina Seppi

Kihniö:

Pilvi Kärkelä

Lempäälä:

Pasi Haapaniemi

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

Jarkko Lahtinen

Erkki Lehtomäki

Tuukka Liuha

Mänttä-Vilppula:

Piia Koivunen

Arto Lampinen

Nokia:
Marko Olander

Orivesi:

Marjo Mäkinen-Aakula

Parkano:

Klaus Myllymäki

Pirkkala:

Henna Palin

Matti Pirhonen

Heikki Riihimäki

Punkalaidun:

Linda Lähdeniemi

Pälkäne:

Raimo Giren

Ruovesi:

Jouni Neste

Sastamala:

Sari Hassi

Antti Riutta

Aleksi Sandroos

Teemu Voutilainen

Tampere:

Terhi Ala-Keturi

Antti Juva

Matti Järvinen

Markku Kivi

Reijo Laitinen

Katriina Majuri

Raija Moilanen

Petri Pikkuaho

Janne Riitakorpi

Maria Saarinen
Elina Salminen

Jarmo Toivola

Esko Yli-Pärri

Urjala:

Ville Tirkkonen

Valkeakoski:

Heikki Karvanen

Tenho Moilanen

Petra Schulze Steinen

Vesilahti:

Ari Arvela

Virpi Eskola

Harri Penttilä

Miia Rajala

Aino-Riikka Simula

Virrat:

Reijo Koskela

Heidi Tanhua

Ylöjärvi:

Leena Risku

Minna Sarvijärvi