Kyttyrälohen patoaminen epäonnistui 2023 – Mitä torjunnalle kuuluu nyt?
Kyttyrälohi on mahdollisesti haitallinen vieraslaji, jota on pyritty poistamaan Suomen ja Norjan joista.
Vuonna 2023 kyttyrälohen patoaminen pohjoisessa epäonnistui. Tänä vuonna uusi pyydys on toiminut paremmin, maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessa.
– Norjan Tenojoen Seidaan asentama kyttyrälohipyydys on saatu toimimaan paremmin kuin edellisellä kerralla vuonna 2023. Sen avulla oli sunnuntaihin 20.7. mennessä pyydetty jo noin 16 100 kyttyrälohta.
Padolta oli ministeriön mukaan vapautettu yläpuolelle jokeen noin 1000 Atlantin lohta maanantaihin mennessä.
– Lisäksi kyttyrä- ja Atlantin lohia on päässyt nousemaan pyydyksen esteaidan ohi. Norjan ja Suomen viranomaiset seuraavat pyydyksen toimintaa ja norjalaiset tekevät tarvittaessa sen toimintaan muutoksia.
Suomen ja Norjan viranomaiset arvioivat toukokuussa 2025 kyttyrälohipyydyksestä muun muassa Atlantin lohelle aiheutuvia mahdollisia uhkia ja sopivat ennalta käyttöön otettavista toimenpiteistä, jos haittoja ilmenisi esimerkiksi Tenojoen lohen nousulle.
Suomalais-norjalainen viranomaistyöryhmä seuraa tiedotteen mukaan ennalta sovitusti Norjan kyttyrälohen pyyntipadon toimintaa ja arvioi korjaavien toimenpiteiden tarvetta.
Myös Tenon voimassa oleva kalastussääntö edellyttää tiivistä yhteistyötä naapurimaan kanssa tämänkaltaisissa kyttyrälohihankkeissa. Norjan kyttyrälohipyydyksessä on tänä vuonna kaksi rysämäistä pyyntilaitetta alavirran suunnasta jokeen nouseville Atlantin lohille sekä kyttyrälohille ja kolme aukkoa, jotka ohjaavat joessa talvehtineita lohia alavirran suuntaan, ministeriö kertoo.
– Joen poikki on rakennettu alumiinitangoista ohjausaita, joka estää kalojen nousun pyyntilaitteiden ohi. Pyyntilaitteeseen uineet lohet ohjataan jatkamaan kutuvaellustaan Tenoa ylöspäin, mutta kyttyrälohien matka päättyy teurastuslautalle.