Kuntasäästöistä kasassa vajaat puolet
Hallitus laajentaa kuntien tehtävien karsintaan tähtäävän ohjelman koskemaan koko julkista sektoria.
Kuntien tehtäviä karsimalla on yritetty säästää miljardi euroa.
Toistaiseksi kasassa on 400–500 miljoonaa pitkällä aikavälillä, kertoi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.
– Kuntapuolelta on etsitty säästökohteita, eikä se ole ollut helppoa. En usko, että sieltä löytyy puolta miljardia lisää.
Vehviläisen mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen haaste on vaikeampi kuin Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksilla, jotka panivat tehtävien karsimiset alulle.
– Me teimme jo hallitusohjelmassa 730 miljoonan euron edestä toimenpiteitä, joilla kunnilla on mahdollisuus karsia omia kustannuksiaan. Näin sola on kapeutunut verrattuna viime vaalikauteen.
Työtä jatketaan kevääseen 2017, jonka aikana puuttuva osa miljardista kerätään kasaan julkiselta sektorilta muista kuin kuntien tehtävistä.
Vehviläisen mukaan säästöjen vaikutukset näkyvät vielä tällä vaalikaudella.
Karsittavaa on löytynyt esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollosta, jossa väljennetään henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia ja uudistetaan eri ammattiryhmien välistä työnjakoa.
Kunnille on annettu noin 90 henkilöstön kelpoisuutta koskevaa velvoitetta tai suositusta.
– Se on aika paljon. Haluamme antaa kunnille toimintavapautta, Vehviläinen korosti.
Tarkasteluun tulevat useat eri ammattiryhmien väliset työnjaot. Näitä ovat muun muassa lääkäri ja sairaanhoitaja sekä sosiaalityöntekijä ja sosionomi.
Hallituksen toimenpideohjelmassa kuntien vastuuta terveyteen liittyvistä lausunnoista vähennetään silloin, kun se ei liity välittömästi potilaan hoitoon.
– Olen itsekin ollut luomassa paljon erillislainsäädäntöä. Tiedän, että sen yhteydessä melkein aina annetaan uusia suunnitelma- ja raportointivelvoitteita. Niitä pitäisi koota yhteen, koska ne vievät aina ydintoiminnasta työaikaa pois.
Tällaisena Vehviläinen mainitsee esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman.
Pelastustointa koskeva lainsäädäntö uudistetaan.
Samoin toteutetaan vammaislainsäädännön kokonaisuudistus sekä kevennetään vanhuspalvelulain mukaisia tehtäviä.
Kuntien järjestämiä palveluja ohjataan jatkossa ensisijaisesti tulosten kautta eikä sen perusteella kuinka palvelu on tuotettu.
Tällaisia hallinnon prosesseja koskevista menettelytavoista on säädetty ainakin 340 eri säännöksessä.