Kummola: Faselkin otti “lusikan kauniiseen käteen“

”Ihmisoikeudet pistettävä aina edelle”
Jääkiekon MM-kisat

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki vihdoin odotetun päätöksen, kun kevään miesten MM-kisaisännyys otettiin pois Valko-Venäjältä. IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan liiton kokous oli ”rauhallinen ja suurin piirtein yksimielinen”.

Kummola kertasi pitkää tietä kohti päätöstä.

–  Kun Valko-Venäjällä äänestettiin (presidentinvaaleissa elokuussa) ja (presidentti) Aljaksandr Lukashenka ei suostunut päästämään EU-tarkkailijoita vaaleihin, ajattelin että tästä voi tulla vaikeaa. Ei toki ole helppo prosessi siirtää kisoja muualle, Kummola aloitti.

Kummola kertoi, kuinka hän itse ”ja moni muukin” oli odotellut toiveikkaasti, että Valko-Venäjällä saataisiin muutoksia.

–  Nyt totesin, ettei tämä mies (Lukashenka) varmaan muutu miksikään, pitkän linjan kiekkovaikuttaja myönsi.

–  (IIHF:n) hallituksessa enemmistö oli sitä mieltä, ettei sekoiteta urheilua ja politiikkaa. Mutta kuka sitä enemmän on sekoittanut kuin Lukashenka? Mielipiteet lähtivät muuttumaan.

IIHF:n puheenjohtajan Rene Faselin kohuttu vierailu Lukashenkan luo oli omassa osassaan prosessissa, ja miesten halailukuvat tekivät Kummolan mukaan ”tehtävänsä”.

Kummola kiitteli myös niin presidentti Sauli Niinistöä kuin ulkoministeri Pekka Haavistoa näiden kansainvälisistä yhteyksistä. Ja paine IIHF:ää kohtaan alkoi lopulta olla sellaista, että Faselkaan ei enää voinut perääntyä.

–  Fasel otti lusikan kauniiseen käteen ja soitti jo ennen kokousta Valko-Venäjän kiekkoliitolle, että näin todennäköisesti tulee käymään, Kummola kertoi.

IIHF kertoi tiedotteessaan päätöksen olleen sellainen, jota ”ei voinut välttää” ja joka pohjaa ”turvallisuustekijöihin”. Kummola toi esille myös ihmisoikeudet, joista koko prosessi saikin aikalailla alkunsa.

–  Valko-Venäjä on kova kiekkomaa ja siellä on hyvät olosuhteet (jääkiekolle). Mutta ihmisoikeudet on pistettävä aina edelle, Kummola painotti.

–  Virallinen syy on se, ettei turvallisuutta pystytä takaamaan. Ja se on tosiasia. Jääkiekon erityisasemaa maassa olisi käytetty hyväksi niin opposition kuin hallituksen puolelta. Oppositio tietää kuinka kova kiekkomies Lukashenka on, ja (luvassa) olisi ollut melkoisia mielenosoituksia (kisoissa).