Koulutyttöjen karu kohtalo järkytti maailmaa 10 vuotta sitten – Vastaavat tapaukset ovat nykyisin hyvin yleisiä
Huhtikuinen yö Chibokissa Nigeriassa katkesi laukauksiin kymmenen vuotta sitten, kun äärijärjestö Boko Haram hyökkäsi paikalliseen koulun asuntolaan.
Oli huhtikuun 14. ja 15. päivän välinen yö vuonna 2014.
Aseistautuneet Boko Haramin joukot pakottivat 276 koulutyttöä kuorma-autoihin ja ajoivat sitten pois. Jäljelle jäivät tapettujen koulun vartijoiden ruumiit.
Osa tytöistä onnistui pakenemaan pian kaappauksen jälkeen, mutta suurin osa jäi äärijärjestön vangeiksi.
Islamistista valtiota tavoitteleva terroristijärjestö oli tehnyt hyökkäyksiä nigerialaisiin kouluihin aiemminkin. Koko järjestön hausan kielinen nimi Boko Haram tarkoittaa vapaasti käännettynä ”länsimainen koulutus on syntiä”.
Mutta Chibokin hyökkäyksestä tuli eräänlainen merkkitapaus.
Tiedot 16–18-vuotiaiden tyttöjen kaappauksesta levisivät nopeasti eri puolille maailmaa. Tapaus järkytti laajasti. Boko Haram uhosi myyvänsä tytöt orjiksi ja vaimoiksi.
Yhdysvallat kertoi pian tarjoavansa Nigerialle apua koulutyttöjen etsintään. Saman lupauksen antoi nopeasti myös Britannia. Myös Kiina ja Ranska kertoivat ojentavansa auttavan kätensä.
– Se, miten ääri-islamilainen Boko Haram käyttää tyttöjä sotasaaliina ja terrorismin välineenä on inhottavaa. Se on moraalitonta, julisti Britannian ulkoministeri William Hague.
Sosiaalisessa mediassa levisi kampanja, jota jaettiin hashtagilla #BringBackOurGirls. Kampanjaan otti osaa useita julkisuuden henkilöitä. Myös Yhdysvaltain silloinen ensimmäinen nainen Michelle Obama kampanjoi voimakkaasti nigerialaisten koulutyttöjen vapauttamisen puolesta.
Tytöistä ei kuitenkaan saatu pitkiin aikoihin juuri mitään tietoja. Äärijärjestön arveltiin piilottelevan heitä pienemmiksi jaetuissa ryhmissä Sambisan laajoilla metsäalueilla Nigerian koillisosisssa. Nigerian viranomaiset arvelivat, että tytöt oli kuskattu maasta pois joko Kameruniin tai Tsadiin.
Kului kaksi vuotta, kunnes ensimmäinen Boko Haramin sieppaama koulutyttö löydettiin. 19-vuotias Amina Ai Nkekin löydettiin käveleskelemästä Sambisan metsästä. Hän oli raskaana. Aminan seurassa oli mies, jota hän luonnehti aviomiehekseen.
Amina kertoi vapauttajilleen tyttöjen kokemasta väkivallasta, pakkoavioliitoista ja kidutuksesta. Osa tytöistä oli hänen mukaansa kuollut.
Seuraavien kuukausien ja vuosien aikana koulutyttöjä saatiin vapautettua lisää. Merkittävin vapautusoperaatio nähtiin toukokuussa 2017, kun 80 tyttöä saatiin vapaaksi. Kaikkia Boko Haramin sieppaamia koulutyttöjä ei kuitenkaan ole saatu koskaan vapautettua.
Koulutyttöjen sieppaus ei jäänyt viimeiseksi tapaukseksi Nigeriassa.
Sieppauksista on tullut maassa hyvin yleisiä. Tyypillisimmin ne kohdistuvat kouluihin ja muihin oppilaitoksiin.
Boko Haramin kaltaisten äärijärjestöjen ohella iskuja ovat tehneet etenkin rikollisjärjestöt, jotka pyrkivät saamaan sieppaamistaan ihmisistä suuria lunnasrahoja.
Viimeisin tapaus on maaliskuulta 2024, jolloin aseistautuneet joukot kaappasivat lähes 300 lasta Kadunan osavaltiossa Nigeriassa.
Jatkuvien koulusieppausten vuoksi lukemattomat nigerialaisvanhemmat eivät uskalla päästää lapsiaan kouluun.