Kööpenhaminan historiallinen pörssirakennus liekeissä – paloa ei ole saatu hallintaan, taideteoksia yritetään pelastaa
Kööpenhaminan historiallisessa pörssirakennuksessa on syttynyt suuri tulipalo, ja rakennuksen torni on jo romahtanut. Ihmiset on evakuoitu rakennuksesta, eikä henkilövahinkoja ole tiedossa.
Palokunta jatkaa sammutusta, ja rakennusta ympäröivä alue on eristetty. Parhaillaan rakennuksesta yritetään pelastaa arvokkaita taideteoksia.
Tulipaloa ei ole saatu hallintaan, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR. Palo on levinnyt jo puoleen rakennuksesta sekä kaikkiin kerroksiin.
Pelastuslaitoksen päällikön mukaan sammutustyöt ovat erittäin vaikeita. Sammutustöitä vaikeuttaa muun muassa pörssirakennuksen kuparinen katto, joka varaa itseensä lämpöä. Lisäksi sammutusta hankaloittavat kunnostettavana olleen rakennuksen ympärillä olevat rakennustelineet.
Poliisi on eristänyt osan Kööpenhaminan keskustasta. Tanskan yleisradio DR:n mukaan palopaikan ympäristöön Slotsholmenin alueelle on sijoitettu sotilaita. Palavan rakennuksen lähellä sijaitsee myös Tanskan parlamentti.
Korkeiden liekkien kohotessa yhä rakennuksen katolta Tanskan kulttuuriministeri Jakob Engel-Schmidt sanoi rakennuksen mukana palavan tanskalaista kulttuurihistoriaa.
– Järkyttäviä kuvia pörssistä tänä aamuna – 400 vuotta tanskalaista kulttuuriperintöä liekeissä, ministeri kirjoitti X-viestipalvelussa.
Parhaillaan kunnostettavana oleva pörssi on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista. Slotsholmenin alueella Kööpenhaminassa sijaitseva renessanssirakennus on vuodelta 1625.
Ministerin mukaan oli kuitenkin ”koskettavaa” nähdä, kuinka pörssin työntekijät ja ohikulkijat tekevät yhteistyötä palopaikalla yrittäessään pelastaa taideaarteita palavasta rakennuksesta.
Tanskalaistoimittaja Mads Bisgaard julkaisi X:ssä kuvia siitä, kun ihmiset kantoivat valtavia taideteoksia ulos rakennuksesta yhteisvoimin.
Romahtanut torni tunnettiin neljästä toisiinsa kietoutuneesta lohikäärmeenpyrstökuvioinnista. Sen päällä olleet kolme kruunua symboloivat aikansa suurvaltoja Tanskaa, Ruotsia ja Norjaa.
Yksityisomistuksessa ollutta rakennusta oli käytetty gaalaillallisiin ja konferensseihin, eikä se ollut avoinna yleisölle. Rakennuksen yhteydessä toimi kuitenkin myös kauppahalli.