Kolmea kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisi aloitti esitutkinnan Räsäsen, al-Taeen ja Mäenpään puheista ja kirjoituksista
Politiikka

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kolmesta kansanedustajasta.

Päivi Räsästä (kd.), Juha Mäenpäätä (ps.) ja Hussein al-Taeeta (sd.) epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mäenpää vertasi kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Puheesta on poliisin mukaan tehty useita rikosilmoituksia.

– Mäenpään tapaus on varsin poikkeuksellinen, sanoo kaikkien kolmen kansanedustajan rikosepäilyjen tutkintaa johtava rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista.

Perustuslain 30. pykälän mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden vuoksi, ellei eduskunta ole suostunut siihen vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä.

Mäenpää katsoo, ettei ole syyllistynyt rikokseen.

– Antaa ne nyt tutkia sitten. Mielestäni tuntuu pikkuisen lapselliselta, mutta ehkä se on heidän tehtävänsä, Mäenpää sanoi STT:lle.

Päivi Räsänen julkaisi kesäkuussa Twitterissä viestin, jonka mukaan Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi.

Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Räsänen kertoo olevansa hämmästynyt, että poliisi aloitti hänen osaltaan esitutkinnan. Hän katsoo, että tutkinta kohdistuu uskonnon- ja sananvapauteen.

– Mielestäni en ole millään tavalla syyllistynyt kansanryhmää vastaan kiihottamiseen, vaan arvosteluni kohdistui nimenomaan kirkon toimintaan. Kysyin, miten kirkon toiminta tässä sopii yhteen Raamatun opetuksen kanssa, ja mielestäni se ei todellakaan sovi, sanoo Räsänen STT:lle.

Räsänen sanoo ottaneensa kantaa Pride-kulkueeseen nimenomaan luterilaisen kirkon jäsenenä ja kirkkovaltuutettuna, ei ensisijaisesti kansanedustajana.

Al-Taeeta tutkitaan Facebook-kirjoituksistaan vuosilta 2011–2012.

Niiden epäillään halventavan muun muassa sunnimuslimeja, homoseksuaaleja ja juutalaisia. Hän on sittemmin pyytänyt niitä julkisesti anteeksi.

Keskusrikospoliisi katsoi huhtikuussa, ettei ole perusteita aloittaa esitutkintaa al-Taeen Facebook-kirjoituksista vuosilta 2014–15.

Valtakunnansyyttäjänvirasto sai sittemmin toisen tutkintapyynnön al-Taeesta ja siirsi sen poliisille.

Poliisi päätyi esiselvityksessään siihen, että syyteoikeus vuosilta 2011–12 ei ole al-Taeen osalta vanhentunut.

– Yksi asiaan vaikuttava tekijä on se, kuinka kauan kirjoituksia on pidetty saatavilla, perustelee Hätönen.

Al-Taee kommentoi rikosepäilyjä STT:lle niukkasanaisesti.

– Luotan viranomaisiin, ja poliisille on annettava työrauha, sanoi al-Taee.