Kokoomus rakentanut "mahtiasemiaan" vuodesta 1987, Seppo Kääriäinen arvioi MT:ssa – näkee blokkipolitiikan jo natisevan liitoksistaan
Millään puolueella ei ole koskaan ollut Suomessa sellaista valta-asemaa kuin kokoomuksella nyt, ministeri Seppo Kääriäinen toteaa.
Pitkäaikainen keskustavaikuttaja kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden (MT) kolumnissaan, että vuoden 1987 jälkeen kokoomus on onnistunut rakentamaan pitkäaikaisena hallituspuolueena itselleen ”historiallisen vankkojen valta-asemien” tilan.
– Kokoomus johtaa Suomen ulko-, Eurooppa- ja sisäpolitiikkaa, varsinkin ulkopolitiikkaa. Eteläranta, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät tukevat avoimesti pääministeripuoluetta. Suurten kaupunkien johto on kokoomuksen käsissä. Puolueen edustajia on monien etujärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen johdossa.
– Ei tällaisia mahtiasemia millään porukalla ole milloinkaan Suomessa ollut.
Tällä hetkellä johtavan oikeistopuolueen valta-asemaa vahvistaa se, että hallitusvaltaa kokoomuksen apuna pitää niin sanottu oikeistoblokki.
Kääriäinen näkee kuitenkin natinaa blokin liitoksissa.
Keskelle nojaavan liberaaliutta korostavan RKP:n rooli hallituskoalitiossa ei ole Kääriäisen mukaan ”liimantiukka”. Valtiovarainministeripuolue perussuomalaiset ei ole RKP:lle se mieluisin yhteistyökumppani.
Ongelmia on myös perussuomalaisilla, jotka kokivat europarlamenttivaaleissa romahduksen. Tästä seuraa puolueen sisällä hermostumista.
– Moni perussuomalainen kokee jo nyt, että oma puolue tekee hallituksessa ikävät ja kuluttavat päätökset ja että kokoomus pääsee vähemmällä. Henkilövastoinkäymisetkin ovat kolhineet., Kääriäinen kirjoittaa MT:ssa.
Punavihreä blokki, eli SDP, vihreät ja vasemmistoliitto, on valtapelien runtelema.
– Kilpailu punavihreän blokin sisällä on kova. SDP (Sanna Marin) korjasi potin eduskuntavaaleissa 2023, vihreät (Pekka Haavisto) pressavaaleissa tammi–helmikuussa 2024 ja vasemmisto (Li Andersson) eurovaaleissa kesäkuussa 2024.
– Punavihreä blokki on loppujen lopuksi ongelmallisin SDP:lle. Vasemmisto ja vihreät ovat ahnaasti samoilla ääniapajilla demareiden kanssa eikä blokin kokonaiskannatus näytä olevan kasvussa.
Blokkien haastaja voi siis menestyä kun suomalaiset haluavat vaihtoehtoa. Kääriäisen mukaan on paljon ei-sosialistisia äänestäjiä, jotka eivät ”suurin surminkaan” hakeudu vasemmalle, mutta haluavat blokkien ulkopuolisen vaihtoehdon. Samalla äänestäjät muutenkin liikkuvat enemmän kuin ennen.
Keskustan uusi puheenjohtaja Antti Kaikkonen paalutti keskustan aseman blokeista riippumattomaksi linjapuheessaan viikko sitten sunnuntaina toteamalla, että ”pitäkää blokkinne”.
– Keskustan blokkiutuminen olisi sille varma tuhon tie. Itsenäinen, omaperäinen ja yhteistyöhenkinen linja tuo parhaan tuloksen. Sen Kaikkonen tietää, ja aatteellista juurevuutta häneltä odotetaankin. Myös vastavirtaan on uskallettava ja osattava soutaa, Kääriäinen huomauttaa.