Koko maassa tänään suruliputus Kuopion väkivallanteon vuoksi

Kuopion kouluhyökkäys

Suomessa järjestetään tänään suruliputus Savon ammattiopistolla Kuopiossa tiistaina tapahtuneen kouluhyökkäyksen johdosta.

Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset suruliputukseen, johon se toivoo koko maan yhtyvän. Liputus alkaa aamulla kello kahdeksan ja päättyy auringon laskiessa.

Suruliputuksessa lippu vedetään ensin ylös salkoon, minkä jälkeen lippu lasketaan siten, että sen alareuna asettuu lipputangon puoliväliin.

Savon koulutuskuntayhtymä on harjoitellut toimintaa erilaisten vaaratilanteiden varalle, kertoo yhtymän johtaja Heikki Helve.

Yhtymällä on valmius- ja turvallisuussuunnitelmat, joiden mukaisesti se harjoitteli vuosi sitten syksyllä myös väkivaltatilanteita vuosi sitten syksyllä henkilökunnan läsnä ollessa.

– Itse uskon, että sillä, että me säännöllisesti harjoitellaan, on ollut vaikutusta siihen, että menetykset eivät muodostuneet pahemmaksi kuin mitä hyvin valitettavasti nyt tapahtui.

Helve arvelee alustavasti, että yhtymän sisäinen toiminta ja yhteydenpito viranomaisiin tiistaina toimi harjoitellun mukaisesti. Hän kertoo saaneensa tiedon tapahtuneesta kolme minuuttia hätäkeskuksen jälkeen.

Liiketalouden opiskelijat, jotka olivat tapahtumapaikalla ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa hyökkäyksen aikaan, palaavat opintielle torstain ja perjantain aikana.

Opiskelijat kohtaavat tutor-opettajiensa johdolla seurakunnalta käyttöön saadussa tilassa ammattiauttajien kanssa,

– Siinä käydään läpi, miten opetus kunkin opetusryhmän kanssa tulee jatkumaan. Tiedon siitä he saavat tämän loppuviikon aikana, Helve kertoo.

Helveen mukaan ammattiopisto valmistelee myös sitä, että ammattiauttajia on pitkäaikaisesti paikalla silloin, kun opetus jatkuu Hermanin kampuksen tiloissa. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin tilat otetaan uudelleen käyttöön.

Opetus muissa oppiaineissa sekä liiketalouden opetuksessa Varkaudessa ja Iisalmessa on jatkunut jo keskiviikkona.

Helveen mukaan työjärjestystä käytettiin soveltaen ja että opetusryhmissä on käyty keskusteluja tapahtuneesta opettajien johdolla.

Helve kuvailee, että tunnelma Kuopiossa oli ollut keskiviikon aikana erittäin surullinen ja jännittynyt, mutta se kääntyi keskustelujen ja tarjolla olevan avun myötä parempaan.

– Ihmiset olivat hyvin säikähtäneitä ja varovaisiakin kaikessa tekemisessään ja liikkumisessaan. Päivän aikana tunnelma mielestäni hivenen helpottui.

Ammattiopisto on Helveen mukaan saanut lukemattoman määrän yhteydenottoja. Hän arvostaa suuresti tarjottua apua ja myötätuntoa.