KL: Sipilä ehdottaa autoilijoille "vapaaehtoista lisämaksua tankatessaan" – varoilla esimerkiksi istutettaisiin puita

Pääministerin mielestä Suomi voi olla kokoaan suurempi ilmastotoimija
Ilmastonmuutos

Pääministeri Juha Sipilä ideoi perjantaina Turun Eurooppa-foorumissa toimia, joilla autoilijat voisivat kompensoida autoilun aiheuttamia päästöjä.

– Hiilinielun kasvattaminen on tuotava myös kuluttajan arkisten päätösten tasolle. Kun maksat tankkauksen autoosi, samalla pitäisi pystyä osallistumaan vapaaehtoisesti tai tuotteen hinnassa myös metsän istuttamiseen, Sipilä visioi Kauppalehden mukaan.

– Myös Suomella on todellinen sauma nousta ilmastokysymyksissä kokoaan suuremmaksi toimijaksi, ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun suurvallaksi, Sipilä täräyttää.

Pääministerin mukaan Suomi on vihreän teknologian edelläkävijä ja voi näyttää suuntaa myös muulle maailmalle.

– Teknologian kehityksen mahdollistaa osaltaan merkittävästi halventunut aurinko- ja tuulienergia. Ajatelkaa, mitkä mahdollisuudet tämä tuo Afrikkaan. Ilma puhdistuu, saadaan vaikkapa metanolia tai muovin raaka-ainetta ja sivutuotteena puhdasta vettä.

Sipilä näkee ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen kolme keinoa: Hiilenkaappausteknologioilla voidaan ottaa hiilidioksidia talteen, kulutusta tulee hillitä ja hiilinieluja, käytännössä metsiä ja muuta kasvustoa, on kasvatettava.