Kiivailu valinnanvapaudesta leimahti eduskunnassa – Rehula jyrähti sote-vitkuttelijoille: "Te lietsotte markkinoiden repeämistä"
Sote-uudistuksen viivästymisestä turhautuneet keskustan ja kokoomuksen edustajat purkivat tuntojaan eduskunnan täysistunnossa.
Kiivailun ytimessä oli uudistuksen kannalta keskeinen valinnanvapaus, vaikka eduskunnan oli tarkoitus puida soten rajoittamislain jatkamista.
Hallitus joutuu suitsimaan kuntien ja kuntayhtymien sote-palveluiden ulkoistusaikeita ja investointeja ennakoitua pidempään sote-valmistelun junnaamisen takia.
Ex-perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) patisti eduskuntaa laatimaan sote-lait mahdollisimman nopealla aikataululla.
Hän kritisoi jyrkästi opposition viivytystaistelua uudistusta vastaan.
– Käytännössä joka ainoalla markkinoiden rajoittamista peräävällä puheenvuorolla, pitkitetyllä kokouksella ja hämminkiä aiheuttavalla kommentilla te lietsotte sellaista markkinoiden repeämistä, jonka kiinni saaminen voi olla täysin mahdotonta riippumatta siitä, kuka on vallassa, Rehula jyrähti.
Luulisi, että jokainen vastuullinen kansanedustaja edistäisi sote-lakien valmistumista.
Juha Rehula
Rehula korosti, että sote-sektorilla on nyt vallalla juuri sellainen markkinamalli, jolla oppositio on pelotellut pitkin vaalikautta.
– Nyt todellakin ostetaan (sote-palveluita) markkinoilta. Luulisi, että jokainen vastuullinen kansanedustaja edistäisi lakien valmistumista. Uudistuksen suurimmat hyötyjät ovat pienituloisia ja ihan tavallisia ihmisiä, joille avautuu mahdollisuus saada palveluita tuottajien taustoista riippumatta.
Lisäksi Rehula totesi odottavansa päivää, jolloin joku riippumaton taho kirjoittaisi auki kaiken sen, mitä sote-uudistuksen valmistelun aikana on oikeasti tapahtunut.
Kiivaimpana kiistely valinnanvapaudesta kävi kokoomuksen ja SDP:n välillä, vaikka puolueet ovat kovasti petailleet keskenään eduskuntavaalien jälkeistä hallitusyhteistyötä.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz ryöpytti oppositiota erityisesti valinnanvapauden vastustamisesta.
Kansanedustajan huomautti, että vain varakkaat ja sairausvakuutuksen hankkineet hakeutuvat nykyisin hoitoon yksityiselle puolelle.
– Terveyskeskusjonoissa ovat lähinnä lapsiperheet, työttömät ja pienituloiset eläkeläiset. Sote-uudistuksen myötä hekin pääsisivät valinnanvapauden piiriin.
Zyskowicz ihmetteli kovaan ääneen, miten pienituloisten puolustajina mielellään esiintyvät vihervasemmistolaiset puolueet voivat vastustaa uudistusta, joka tasoittaisi nykyistä epätasa-arvoista tilannetta.
Täydellistä höpöhöpöä ja härskiä sumutusta!
Antti Lindtman
Demariryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tyrmäsi vauhtiin päässeen Zyskowiczin suoralta kädeltä.
– Väite, että pienituloiset voisivat jatkossa käyttää palveluita samalla tavalla kuin suurituloiset on täydellistä höpöhöpöä ja härskiä sumutusta!
Zyskowicz sai tulitukea puoluetoveriltaan Sari Sarkomaalta, joka kehotti oppositiota perehtymään kansainvälisiin sote-tutkimuksiin.
– Suomi on takapajula. Muissa Euroopan maissa on vahvistettu ihmisen mahdollisuutta vaikuttaa omaan hoitoonsa. Hallituksen mallissa ihmisten itsemääräämisoikeus vahvistuu.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syytti kokoomusedustajia harhaanjohtamisesta.
– Hallituksen mallissa suurimmat hyötyjät ovat voittoa tavoittelevat firmat ja ne hyvätuloiset, joiden omavastuu (sote-palveluiden kustantamisesta) laskee tämän mallin myötä.
Lisäksi Andersson oli vakuuttunut, että valinnanvapaus tarkoittaisi palveluvalikoiman supistumista sote-keskuksissa. Lisäpalveluita tarjottaisiin hänen mukaansa lisämaksusta.
Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on siirtää voimavaroja enemmän peruspalveluihin.
Pekka Puska
Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) puolestaan väitti, että hallituksen esitys olisi 5,3 miljardin euron markkinoiden siirto julkiselta puolelta yksityiselle sektorille.
Sote-uudistuksen vakaumuksellisena kriitikkona tunnettu Kiuru tervehtikin ilolla hallituksen esitystä rajoituslain jatkamisesta.
Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) huomautti, että nykyinen suomalaisen terveydenhuollon sairaalavaltaisuus on kallista.
– Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on siirtää voimavaroja enemmän peruspalveluihin. Niihin voidaan jatkossa panna enemmän varoja, kun saamme säästöjä erikoissairaanhoidosta. Lisäksi helpotetaan lääkäriin pääsemistä.