Omakotitalon myyjällä on nyt onnenpäivät, kertoo Kiinteistömaailma – pienempään asuntoon muuttavan väliraha voi olla jopa lähes 100 000 euroa parempi kuin kaksi vuotta sitten

Asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa heille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon.
Asuminen

Omakotitalomyyjän saama väliraha pienempään rivi- tai kerrostaloon muutettaessa on venähtänyt jopa lähes 100  000 euroa kahden vuoden takaisesta, kertoo Kiinteistömaailma.

–  Isossa osassa Suomen kaupunkeja asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon, kertoo Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala tiedotteessa.

Omakotitalojen hintoja on nostanut suuri kysyntä. Viime kesänä ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hintakehitys jäi suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä. Näin on käynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla.

–  Vaikkapa sellaisella pariskunnalla, jolla lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja tilantarve vähentynyt, on nyt mahdollisuus merkittävästi paremman välirahan saamiseen näillä paikkakunnilla kuin vielä kaksi vuotta sitten, Korkala sanoo.

Pirkkalassa Tampereen kupeessa väliraha on paisunut jopa 229  000 eurolla. Helsingissä väliraha on noussut 88  000 eurolla. Muita välirahan huomattavia kasvattajia ovat Espoo, Kirkkonummi, Lohja, Hämeenlinna, Tampere ja Rovaniemi, joissa väliraha on venähtänyt yli 50  000 eurolla.

Kiinteistömaailman mukaan on kuitenkin joukko kaupunkeja, joissa omakotitalojen ja pienempien asuntojen hinnat ovat kulkeneet tasatahtia. Näitä kaupunkeja ovat muun muassa Valkeakoski, Joensuu ja Riihimäki.

Joissakin yksittäisissä kaupungeissa kuten Kotkassa, Savonlinnassa ja Kajaanissa omakotitalojen ja kerrostaloasuntojen hintaero on supistunut.

–  Näissä (kaupungeissa) esimerkiksi nuorilla perheillä on nyt korona-ajan jälkeen välirahan näkökulmasta helpompi päästä kerrostalokodista omakotitaloon kuin aikaisemmin oli, Korkala arvioi.

Esimerkkilaskelmat on tehty Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tiedoilla käytetyistä viisihuoneisista omakotitaloista ja käytetyistä kolmehuoneisista kerrostaloista keskimääräisillä hinnoilla vuonna 2019 ja tammi-elokuussa tänä vuonna.