Kevan eläkejohtaja: Vanhuuseläkeiän nosto ja aktiivimalli lisäsivät työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrää

Työttömänä olleiden hakijoiden määrä julkisella sektorilla lisääntyi selvästi työllistettyjä hakijoita enemmän mallin voimassaolon ajan.
Eläkkeet

Tuoreet tilastot työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrästä tukevat ajatusta, että aktiivimalli lisäsi työkyvyttömyyseläkettä hakeneiden määrää, kirjoittaa Kevan eläkejohtaja Merja Paananen laitoksen blogissa.

Valtion, kuntien ja kirkon henkilöstön eläkeasioista vastaava Keva kertoi viime viikolla, että vuonna 2020 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi noin 5 500 julkisen alan työntekijää. Se kertoi tuolloin, että hakemukset lisääntyivät yli 60-vuotiailla mutta vähenivät sitä nuoremmilla. Kokonaisuudessaan edellisvuosien kasvu pysähtyi.

Paananen kirjoittaa nyt, että työttömien hakijoiden määrä kasvoi selvästi enemmän vuosina 2018–2019 kuin niiden, joiden palvelussuhde oli hakuhetkellä voimassa. Vuonna 2020 tämä kasvu pysähtyi.

–  Tilastot siis tukevat sitä väittämää, että 2018–2019 voimassa ollut aktiivimalli lisäsi työkyvyttömyyseläkettä hakeneiden määrää. Aktiivimallissa työtön saattoi välttää seuraamukset, mikäli työkyvyttömyyseläkehakemus oli vireillä, Paananen kirjoittaa.

Hakemusten lisääntyminen vanhimmissa ikäryhmissä puolestaan puhuu Paanasen mukaan sen puolesta, että vanhuuseläkeiän nosto on aiheuttanut painetta työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumiseen iän mukana tulevien terveysvaivojen lisääntyessä.

Aktiivimalli oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kiistellyimpiä uudistuksia, joka leikkasi työttömien saamaa työttömyysturvaa, elleivät nämä täyttäneet tiettyjä ehtoja. Vuoden 2018 alusta voimaan tullut malli purettiin nykyisellä hallituskaudella, ja se poistui käytöstä vuoden 2019 jälkeen.